Szeptemberig szerelgetik a nagykörúti vezetékeket

2006.07.19. 17:14
Demszky Gábor szerint korai volna még Aba Botond BKV-vezér menesztéséről beszélni, bár a főpolgármester is elismeri, hogy a Nagykörúton most kármentésre van szükség. Főmérnök felügyeli majd a főváros és a budapesti közműcégek beruházásait.

"Nem" - válaszolta Demszky Gábor főpolgármester szerdai tájékoztatóján a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy ő vagy bármilyen más fővárosi vagy BKV-vezető lemond-e a nagykörúti villamosvonal felújításának hibái miatt. Később Demszky azt is elmondta, hogy korai lenne Aba Botond BKV-vezér menesztéséről beszélni, sok függ ugyanis attól, hogy hogyan állítja helyre a BKV a villamosközlekedést a Margit hídon és a körúton.

A főpolgármester tagadta, hogy a BKV a városvezetés nyomására kapkodott a 4-6-os vonalának felújításával, ahol legutóbb oszlop dőlt ki, és legalább tucatnyi, más számítások szerint másféltucatnyi leállás volt az új felsővezetékrendszer részleges kiépítése óta. Ugyanakkor elismerte, hogy a Nagykörúton "kármentő intézkedésekre" van szükség.

'A maga felesége mit mond a BKV-ról?'

Demszky igen indulatosan beszélt a közlekedési vállalatról, és amikor erre az újságírók rákérdeztek, a főpolgármester visszakérdezett: "Miért, a maga felesége mit mond otthon a BKV-ról?", majd kijelentette, hogy ő ebben a kérdésben "a budapestiek oldalán áll".

Jelenleg a fővárosban 172 helyen építenek utat, felújítják a 2-es metrót és még mindig nem fejeződött be a nagykörúti rekonstrukció. Megkérdeztük a főpolgármestertől, hogy ezeket a beruházásokat jövőre is így, egyszerre csinálná-e, mire azt felelte: folytatná az útépítést, mert különben most azért ülnének a Városházán az újságírók, mert ezer kátyú van az utakon. Demszky reméli, hogy jövőre már nem kell a villamosokkal foglalkoznia.

A főpolgármester bejelentette, hogy elkészült az az ütemterv, amely szerint szeptember harmadikáig, a tanítás kezdetéig minden, a Nagykörúttal kapcsolatos beruházást be kell fejeznie a BKV-nak. A cégnek július 26-áig, az úszó-Eb kezdetéig kell a Margit hídon helyreállítania a villamosközlekedést.

Demszky hangsúlyozta, hogy a Margit híd nem életveszélyes, biztonságosan lehet rajta közlekedni. Várhatóan 2008-ban újítják fel majd fel, amikor már kész lesz az M0-s új északi hídja.

A körút más részein még augusztusban is folyik majd a munka (bár korábban nem ezt ígérték), akár már este kilenctől vágányzár lehet, és hétvégenként sem közlekednek majd a villamosok bizonyos szakaszokon, a felsővezetékeket ugyanis még szerelni kell, és vagy meg kell erősíteni, vagy ki kell cserélni a vezetékeket tartó oszlopokat is.

Lesz főmérnök a Városházán

Vajda Pál főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Petőfi hídon nem kell cserélni villanyoszlopot, csak a rávezető Irinyi utcán kell 22 -t lecserélni vagy megerősíteni.

Demszky elmondta az Index kérdésére azt is, hogy tervei szerint felvesznek a Városházára egy főmérnököt, akinek a különböző közműberuházások ellenőrzése lesz a feladata. A főmérnök a közműcégek munkáit is ellenőrizné, nemcsak a közvetlenül városházi megbízásból végzett kivitelezéseket.