Pár óra alatt eladták Észak-Csepelt

2005.10.04. 21:02
Bruttó 11 milliárdért egy spanyol cég kezébe kerülhet nyolcvan hektár a Csepel-sziget északkeleti csücskében. A városrész egyik legértékesebb területének hirtelen eladását a Fidesz és az SZDSZ is ellenezte.

A szocialista többségű csepeli képviselőtestület kedd este megszavazta azt az előterjesztést, amely szerint áfával együtt 11,370 milliárd forintért, azaz nettó 9,9 milliárd forintért eladnak 82 hektárt a kerület északkeleti részében. A környéken 40 hektárnyi terület az önkormányzat kezében marad, de a csepeli szigetcsücsök keleti részén a spanyol érdekeltségű Fadesa Hungária Ingatlanfejlesztő Zrt. lesz az úr a jövőben. (A Zrt. a zártkörű részvénytársaság rövidítése.)

Ezzel Budapest legnagyobb, szabadon hasznosítható területéhez jutott hozzá a Magyarországon nem túlzottan ismert ingatlanfejlesztő, amely a pesti belvároshoz legközelebb eső csepeli területeken, csaknem egy négyzetkilométeren hajthat végre egyelőre ismeretlen céllal beruházásokat.

Év végéig kell fizetni

A szigetcsúcs nyugati részén a főváros épít hatalmas szennyvíztisztítót, így a mostani pályázaton az ajánlatok igencsak szóródtak. Volt harmincmilliárdos javaslattevő is, de ez a pályázó számos feltételt szabott, és végül nem tudott garanciát sem felmutatni. Egy másik ajánlattevő, a Magnum Hungaria Epsilon Kft. pedig érvényes propozícióval állt elő, de ők csak nettó 9,8 milliárdot adtak volna a nyolcvankét hektárért, ami százmillióval kevesebb a spanyolok ajánlatánál.

A spanyol Fadesának az év végéig (december 15-ig) kell befizetnie a kivételes nagyságú összeget, amelyet az ügyért felelős csepeli alpolgármester, Orosz Ferenc így minősített: "akkora pénz, hogy az ember még nem látott ennyi számjegyet".

Rendbe hozta volna

Az abszolút többséggel rendelkező szocialisták az előterjesztéseket megszavazták, így a Fidesz hiába tiltakozott a döntés ellen. Az ellenzéki párt frakcióvezetője, Németh Szilárd gyáva, igazságtalan és kapzsi döntésnek nevezte a képviselőtestületi határozatot. A gyávaságot szerinte az igazolja, hogy egyrészt titkosan kezelték az ügyeket, a városatyák csak hétfő délelőtt nézhettek bele a pályázati anyagokba, délután pedig már dönteniük kellett a XXI. kerület legértékesebb vagyonelemeiről.

A kapzsiságot, mohóságot pedig az bizonyítja Németh szerint, hogy a szocialisták nem várták meg, hogy esetleg jobb árat kapjanak egy újabb pályázaton. Némethnek az új ajánlatok bekérésére vonatkozó javaslatát a képviselőtestület leszavazta egyébként. A Fidesz szerint ha a területet a választási ígéreteiknek megfelelően rendbe hozta volna a szocialista önkormányzat, akkor most nem tíz-, hanem százmilliárdos nagyságrendű vételár folyhatna be a kasszába. Németh ezzel a csepeli gerincút megépítésére, az ötös metróra és az ingatlanok közművesítésére utalt közvetve.

Centrum, Fidesz, SZDSZ: nem

A Centrum párti képviselő, Bartha Károly is azt hangoztatta, hogy később, amikor nem ennyire nyomottak az ingatlanárak, 10-15-20 százalékkal többet lehetett volna kapni a területért. Szerinte egyébként a jelenlegi árszinten sem túl magas a vételár. A közelben lévő, IX. kerületi Gyáli úton majdnem kétszeres áron, négyzetméterenként több mint húszezer forintért adtak el ingatlanokat. Bartha a vita közben kivonult az ülésteremből. A végszavazáson pedig a Fidesz képviselői sem vettek részt.

A Fidesz véleményéhez csatlakozott az SZDSZ kerületi képviselője, Lenkei László is, aki szintén ellenezte a privatizációt.

A szocialisták szerint viszont az évszázad beruházása valósulhat meg a csepeli szigetcsúcson. De, hogy pontosan mi, az nem derült ki az ülésen. Ez mindenestre érdekes egy 11 milliárdért eladott telekcsoport esetében - több városatya szerint is. Az Index megpróbálta megkérdezni a Fadesa cég képviselőit is terveikről. Ők azonban azt nyilatkozták, hogy nincsenek felhatalmazva a nyilatkozattételre.

A Magnummal is tárgyalhat

Lapunk információi szerint a pályázaton másodikként végzett Magnum cég egyébként pert indított az önkormányzat korábbi döntései ellen. A képviselőtestület ugyanis nem először tárgyalt a szigetcsúcs eladásáról. Korábban például egy zárt ülésen is több határozatot hoztak valószínűleg ezek egyikét kifogásolhatja a Magnum. Viszont időközben a testület megszavazta azt is, hogy ha a Fadesa nem fizet határidőre, akkor a spanyol cég által ajánlott feltételekkel a Magnummal is tárgyalhat a XXI. kerület polgármestere.

A Magnum képviseletében a képviselőtestület előtt felszólaló Csillag András hangoztatta: támogatnák, ha új pályázatot írna ki a városrész, és akkor egy-két milliárd forinttal nagyobb vételár folyhatna be. Végül azonban a szocialista többség az eredeti határozati javaslatot fogadta el, és a Fadesa javára döntött.