Fakivágással kezdték a margitszigeti uszoda építését

2005.06.15. 14:51
Megkezdődtek az úszó EB uszoda építése miatti fakivágások a Margitszigeten. A munkálatokat a jövő júliusi úszó Európa bajnokság kezdetéig kell befejezni. A fákat azért kell kivágni, mert a rendezvény lebonyolításához ki kell bővíteni a Hajós Alfréd uszodát. Új medence, lelátók, és két műugró tornyot építenek a létesítményhez, de egy szervezet titlakozik.
"Van építési engedély, de az még nem jogerős, a munkálatok mégis elkezdődtek" - mondta Sípos Béla, a Mozgalom a Margitszigetért alelnöke a 2006-os, margitszigeti úszó EB megrendezéséhez szükséges munkálatok helyszínén.

A civil szervezet képviselője elmondta, hogy meg fogják támadni az eljárást, mert szerintük a rendezvény - uszoda felújításával - megrendezhető lenne a jelenlegi keretek közt is. Az EB csak ürügy, ugyanis a Nemzeti Sporthivatal és a főváros közötti megállapodásban van egy földhasználati jogról szóló rész, ami az építtető tulajdonába juttatná az érintett területet, tette hozzá Sípos Béla.

Más zöldszervezet nem nyújtott be kifogást az építkezés ellen. A Zöld Demokraták Pártja részéről Erdei Csaba elmondta, hogy sem elvi, sem gyakorlati fenntartásuk nincs a tervek ellen. Hosszas tárgyalásokkal a lehető legjobb feltételeket sikerült kiharcolniuk.

Hajókkal, buszokkal

Erdei elmondta, hogy ötvenkét fa kivágásáról van szó, de ebből tizenkettőt gyökerestül telepítenek át a sziget más részeire. Ezen kívül mind az építkezés lebonyolítása, mind a majdani versenyzők helyszínre szállítása a vízen történik majd. Nem épül meg az eredeti tervekben szereplő parkoló sem. A versenyre kilátogató közönség szállítását Ausztriából hozott, gázüzemű buszokkal fogják megoldani.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint viszont nem lehetett elkerülni a bővítést, a nemzetközi úszószövetség elvárása volt a két műugró torony is. Magyarország még 2002-ben nyerte el a rendezés jogát, de azóta egy kapavágás sem történt a szigeten. Múlt héten járt itt a nemzetközi szövetség illetékese, hogy megtekintse a munkálatokat, mondta Gyárfás, de csak egy teniszpályát tudtak nekik mutatni. Ha nem sikerül megrendezni az EB-t, az komoly pénzbírságot vonna maga után, ami elérheti a félmillió eurót is. De az ország nemzetközi megítélésének ennél is nagyobb kárt okozna az esemény lemondása. Gyárfás szerint akár évtizedekre is elfelejthetnénk bármilyen komoly sportrendezvény megrendezését.

Nemzetközi megítélés

Az építési engedély jogerős, meg lehet támadni, de annak halasztó hatálya nincs, mondta Urbán András, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal képviseletében. "Igaz, hogy pár fa áldozatul esik, ezt nem tudjuk elkerülni, de Magyarország nemzetközi megítélése jelen esetben többet nyom a latba. Minden szakhatósági engedély rendelkezésre áll, így az építkezésnek nincs akadálya." - mondta Urbán András, aki határozottan cáfolta, hogy a terület földhasználati joga később akár az építtető cég tulajdonába is kerülhet.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Sporthivatal sajtóközleményt adott ki, amiben hangsúlyozzák, hogy az eljárás előkészítése törvényes keretek közt, a zöld szervezetek bevonásával történt. A beruházást a Sportfolió Kht-n keresztül végzik, a közbeszerzési eljárás végeztével a tényleges építési munkák várhatóan idén agusztusában kezdődhetnek el.