Nem hagyta cserben a Fidesz a Centrum Parkoló Kft.-t

2004.12.17. 12:27
Nem szavazta meg a Fidesz Kupper András vezette fővárosi képviselőcsoportja, hogy a nagybátyja többségi tulajdonában álló Centrum Parkoló Kft. ne rakhasson bilincset a parkolókban érvényes jegy nélkül álldogáló autókra. Az MSZP-SZDSZ frakció döntése értelmében viszont jövőre már nem büntethetik duplán az autósokat.

"A legérzékenyebb veszteséget a Centrum Parkoló Kft. szenvedi el" a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki határozata miatt - mondta az Indexnek Lakos Imre, a főváros városüzemeltetési bizottságának vezetője. A közgyűlés 44 képviselője úgy foglalt állást, hogy nem lehet a szabálytalan autósokat kétszer büntetni. Így, ha valaki - amúgy a forgalmat nem akadályozva - parkolóban állítja le az autóját, de nincs érvényes parkolójegye, jövőre csak büntetést kap, kerékbilincset viszont nem rakhatnak az autójára.

Nem szavazta meg az előterjesztést a teljes Fidesz-frakció és a frakcióvezető - a Centrum Parkoló Kft. többségi tulajdonoságnak unokaöccse -, Kupper András sem. A frakcióvezetővel egyetemben nem nyomott gombot Juharos Róbert, Mitnyan György, továbbá az MSZP-s főpolgármester-helyettes, Vajda Pál, az MDF-es Katona Kálmán és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes sem.

Wintermatnel Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese annak ellenére nem szavazta meg az előterjesztést, hogy néhány hete még az alkotmánybírósághoz akart fordulni érte. Az Indexnek "a látszólagos ellentmondást" azzal indokolta, hogy nem tartják elegendőnek az előterjesztést. A Fidesz szerint egységes parkolási rendszerre van szükség, a jelenlegi rendszer toldozgatásához nem adják a nevüket. A Centrum Kft. nem csupán a frakcióvezető által kapcsolódik a Fideszhez, a felügyelőbizottság tagja Perlaki Jenő, aki az országgyűlés fideszes képviselője volt 2002-ig.

A Centrum a főváros hét kerületében felügyeli a parkolási rendszert, a parkolók üzemeltetéséből származó, közel hárommilliárdos bevételének viszont csak töredékét fizeti be a budapesti kerületek kasszájába. Úgy tudjuk, hogy ezekben a kerületekben a Centrum kapja meg a kerékbilincselésből befolyó összeget is, a kerületi közterület-felügyelők ugyanis együtt bilincselnek a Centrum Parkoló Kft. munkatársaival. A Centrum a befolyt összeget csak saját költségeinek levonása után folyósítja a kerületeknek.

A másik két - a Centrumnál nagyságrendekkel kisebb - parkolási társaság viszont nem bilincselhet az általuk ellenőrzött kerületekben, ott a fővárosi közterület-felügyelők büntetnek, és a bevételek sem a parkolási társaságokat, hanem az önkormányzatokat gazdagítják.