Fideszes frakcióigazgató cége fejleszthet a Kökin

2005.12.13. 15:25
Fideszes országgyűlési képviselő vezeti azt a céget, amelyet a szocialista irányítású kispesti önkormányzat megbízott a "Köki" átalakítására. Ennek látszólag mindenki örül, a kormánypárti polgármester azonban reméli, hogy Juhos kiszáll a politikából.

Juhos Katalin, a Fidesz parlamenti frakcióigazgatója, volt XI. kerületi polgármester a vezérigazgatója annak a cégnek, amely megbízást kap a szocialista-szabad demokrata irányítású XIX. kerületi önkormányzattól a kőbánya-kispesti metróvégállomás ("Köki") környékén tervezett kereskedelmi létesítmény megvalósítására. Mindezt Gajda Péter kispesti szocialista alpolgármester erősítette meg az Indexnek, a Magyar Hírlap keddi cikke nyomán.


Juhos Katalin a parlamentben 2005 őszén (Fotó: Huszti István)
Gajda elmondta, az R-CO Ingatlanforgalmazó Rt.-vel való szerződés megkötésére a képviselőtestület hatalmazta fel a polgármestert. Az alpolgármester szerint azért módosítottak a városatyák a korábbi döntéseiken, és azért fogadták el az R-CO-t partnerként, mert a korábbi beruházóval nem sikerült a terület beépíthetőségének csökkentéséről megállapodniuk. Az önkormányzat ugyanis most már szeretné, ha minél kisebb százalékban építenék be a metróvégállomás környékén lévő térséget.

Korábban a kerület a fővárosnál lobbizott az előző befektető érdekében, hogy 60 helyett 100 százalékosan beépíthető övezetbe sorolják át az ingatlant; erről Tarnai Richárd a Fidesz kispesti választókerületi elnöke beszélt lapunknak. Tarnai elmondta, a Fidesz korábban is tiltakozott a nagyobb fokú beépítés ellen, és ez az álláspontjuk most is. A párt ellenzi, hogy a sportpályák, illetve erdős területek helyén csak kereskedelmi létesítmények legyenek.

Juhos személye nem változtat a Fidesz álláspontján

Tarnai szerint álláspontjukon az sem változtat, ha Juhos Katalin által vezetett cég építkezne az ingatlanokon. Ugyanakkor megemlítette, hogy a képviselőtestület korábban 60 százalékos beépíthetőség mellett fogadta el a határozatokat, ezt tehát ők sem ellenzik feltétlenül.

Gajda Péter álláspontja az, hogy minél több zöldterületet kell megóvni, tehát a kerület vezetésének álláspontja közeledett a Fideszéhez. Ugyanakkor Gajda hangsúlyozta, hogy az újonnan épülő létesítményben az önkormányzat sportolási és szórakozási lehetőségeket is biztosítani akar a kerületi lakosoknak, hiszen Kispesten viszonylag kevés ilyen létesítmény van jelenleg.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozva a kerület polgármestere, Steinerné Török Katalin azt mondta, hogy a mostani beruházások során átépítenék a metróvégállomást, új buszvégállomás létesülne, valamint egy 330 férőhelyes P+R parkoló, egy áruház és sok kis üzlet is. Szintén a lapnak nyilatkozott Juhos Katalin is, aki azt hangsúlyozta: nem személye, hanem csupán szakmai érv szólt a frissen alakult cég mellett, amikor Kispest velük cserélte le a korábbi befektetőt. Juhos 15-20 milliárd forintra becsülte a projekt értékét.

Fried Miklós, a kerületi Fidesz vezetője a Magyar Hírlapnak Juhos cégtisztsége kapcsán elmondta, hogy a képviselőnő feltehetően kiszáll a politikából, és a "civil életre készül" a beruházással.