Lebontották a tetőt egy fodrászat fölül

2006.05.19. 16:46
Lebontották a tetőt egy Üllői úti épületben működő fodrászat fölül, tudta meg az InfoRádió. A ferencvárosi bérház bontását ugyanis úgy kezdték meg, hogy egy bérlő még nem állapodott meg az önkormányzattal a kiköltözésről.

Lebontották a tetejét egy IX. kerületi kétszintes épületnek annak ellenére, hogy egy fodrászat még működik a földszinten. Az Üllői úton a Klinikák metrómegállóval szemben található ingatlan utolsó bérlőjével ugyanis több mint fél éve nem tudott megegyezni az önkormányzat a költözés feltételeiről. A polgármesteri hivatal több cserehelyiséget, illetve egy 19 millió forint összegű kártérítést is felajánlott, azonban a helyiségeket a bérlő nem találta megfelelőnek, a térítést pedig kevésnek ítélte.

Idén márciusban költöztették ki az utolsó lakót, azóta bontják az épületet. Nagyné Lőrincz Krisztina, a fodrászat tulajdonosa elmondta, 2004 óta bérli a helyiséget és szerződése 2009. március 31-éig szól. "Mi februárban beadtuk az önkormányzatnak az igényünket, ami egy pénzbeli térítés, rendes értékbecsléssel alátámasztva, de arra a mai napig nem kaptunk érdemben választ." – panaszkodott a tulaj. Elmondása szerint az is előfordult, hogy a bontás miatt elvágták a gáz- vagy a vízvezetékeket, eláztatva a helyiségeket és ellehetetlenítve a munkát az üzletben.

A bontást egy előszerződés alapján végzi az ingatlan jövőbeni tulajdonosa. A szükséges bontási engedély az egész épületre szól. Így fordulhatott elő, hogy a fodrászat fölötti szintről már lebontották a tetőt. Így csupán egy szint választja el az üzlethelyiséget az időjárás viszontagságaitól, tartós esőzés esetén az egész épület beázhat.

Jordán Péter, az épület hasznosítását bonyolító, önkormányzati tulajdonban lévő SEM IX. Rt. vezetője elmondta, a bontást azért kellett megkezdeni, hogy ne költözzenek be illegális lakásfoglalók az üresen álló épületbe. A fodrászat körül nem, de az épület többi részén folytatják a bontást.

Gegesy Ferenc polgármester az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a bérleti szerződést az önkormányzat egyoldalúan felmondta, helyette egy másik helyiséget ajánlottak fel. Mivel a bérlő nem fogadta el, a felmondás érvényesítésére várhatóan pert indítanak.

A megkérdezett jogi szakértő szerint a bérleti szerződés megszűnéséig a tulajdonosnak kötelessége az adott ingatlan karbantartása úgy, hogy a bérlő a bérelt helyiséget rendeltetésszerűen tudja használni.