Gyorsítana Budapesten az MSZP

2005.09.29. 15:26
Gyorsítunk Budapesten mottóval az MSZP új fővárosi politikát hirdet. Molnár Gyula budapesti elnök bírálva a fővárosi útfelújításokat azt mondta, nem történhet úgy útrekonstrukció, hogy városrészek bénuljanak meg. A Fidesz szerint Budapestnek nem gyorsításra, hanem irányváltásra van szüksége.

"Új Budapest-politikát hirdetünk a városban, nem fogunk gyökeresen mást csinálni, mint eddig, nem dobjuk ki a régi programjainkat, egyszerűen azt mondjuk, hogy Budapesten gyorsítunk" - mondta Molnár Gyula, a kormány Budapest megbízottja, a szocialisták fővárosi elnöke.

"Minden adott, hogy újra szerethető legyen a város"

A budapesti szocialisták szerint a város alapvetően élhető, és megvannak az alapjai annak, hogy működőképes és újra szerethető legyen. Mindazt, amit eddig végiggondoltunk, hatékonyabban és gyorsabban akarjuk megvalósítani - mondta a szocialista politikus, aki pártja programját egy Erzsébet hídról készített, "Gyorsítunk Budapesten" feliratú plakát előtt hirdette meg az MSZP Köztársaság téri központjában.

Elmondta, új politikájuk három tételen alapul. Az első szerint "Budapest a nemzet közepe, a nemzet fővárosa". A jövőben mindent megteszünk azért, hogy a főváros-vidék hamis alternatíva a közbeszédből eltűnjön. "Nincs sikeres Magyarország sikeres és versenyképes Budapest nélkül" - hangoztatta. Molnár közlése szerint kezdeményezik hogy még a költségvetés elfogadása előtt kössön megállapodást a főváros és a kormány. Állapodjanak meg a felek arról, hogy bárki is vezesse az országot vagy a várost, "mindig legyenek automatizmusok" a város működéséhez és fejlesztéséhez - mondta.

polgármester kerekasztal

Kezdeményezték azt is, hogy október 13-án legyen a polgármesterek kerekasztal-megbeszélése a Duna Palotában. "Szeretnénk ha a 23 kerületi polgármester a 24., egyenrangú polgármesterrel, akit most főpolgármesternek hívnak, együtt gondolkodna a város jövőjéről és az együttműködés lehetséges formáiról" - mondta. Az első találkozó témája a város szociális helyzete, az egységes szociális ellátórendszer ügye lenne - tette hozzá.

A szocialisták azt kezdeményezik, hogy a meghatározó budapesti politikai erők állapodjanak meg egy fővárosi minimum programban.

Budapest legyen Európa kulturális fővárosa

"Nem lehet úgy jó programokat csinálni, hogy közben a többség számára a város élhetetlenné válik. Nem lehet úgy utakat felújítani, hogy (...) városrészek bénuljanak meg" - említette példaként.

A fővárosi szocialisták programjának harmadik fő célkitűzése, hogy Budapest legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa. Ha Budapest nyer, Magyarország nyer - ezzel utalt arra, hogy ha a főváros nyeri el a címet, szerepet biztosít a többi versengő magyar városnak is.

Wintermantel Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerint Budapestnek nem gyorsításra, hanem irányváltásra van szüksége, mivel az "MSZP-SZDSZ koalíció miatt rossz irányba, a szakadék felé halad a főváros". A Fidesz folyamatosan kezdeményezte a fővárosi közgyűlésben és a parlamentben is, hogy egy Budapest fejlesztés induljon meg, de ezeket érdemi vita nélkül söpörték le az asztalról, tette hozzá.

A Fidesz messzemenőkig támogatja a szocialisták azon célkitűzését, hogy Budapest legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa. Azonban ezen a pályázaton Budapest esélyeit jelentősen rontja a fővárosi városvezetés "15 éves gőgje, arroganciája" - jegyezte meg, hozzátéve: "az a konfrontatív politika, az a hatalmi gőg, ami jellemzi Demszky Gábor tevékenységét, jelentősen rontja Budapest esélyeit".