Bontsunk, hogy bonthassunk!

2006.02.28. 17:25
Változtatási tilalmat rendelhet el Demszky Gábor főpolgármester Budapest belvárosának épületeire. A Hild-ház megmentésére irányuló civil kezdeményezés hívta fel a figyelmet a városrész rehabalitációjára. Az ÓVÁS! szerint a Király utca 40. számú épület bontását még mindig nem állította le a terézvárosi önkormányzat.

A kerületi önkormányzatok tehetetlenségét mutatja a Hild-ház esete, így az érintett kerületekre kötelező érvényű rendeletet hozhat a fővárosi önkormányzat, mondta el Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese az ÓVÁS! egyesület nemzetközi sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor főpolgármester lépéseket tett a változtatási tilalom bevezetésének érdekében, tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Ikvai-Szabó szerint a Hild-ház a „budapesti kétszintű önkormányzati rendszer totális alkalmatlanságának az állatorvosi lova” –. Ikvai a jelenlegi helyzet orvoslására civil szervezetek és közhatalmi eszközök összefogását javasolta, ahogyan ez Európa több nagyvárosában is megoldásra vezetett.

Kollégiumok a belvárosban

A fővárosi önkormányzat már tárgyalásokat kezdeményezett, hogy a berlinihez hasonló városrehabilitáció jöhessen létre Budapesten is. A hivatal egyeztet az Oktatási Minisztériummal (OM), az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatallal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH), hogyan lehetne a város néhány kiemelt épületének funkcióját megváltoztatni, és ezekben kollégiumot létesíteni. A pályázaton indulhatnának az ingatlanok tulajdonosai, így támogatást nyerhetnének nemcsak a felújításra, hanem az intézmény működtetésére is.


A fővárosi önkormányzat törvényadta jogával élve elrendelheti tehát a változtatási tilalmat úgy, hogy három éven keresztül senkit nem terhel kártérítési kötelezettség. A lépésre a jogi lehetőséget az ateremti meg, hogy a parlament utolsó ülésnapján elfogadta az ehhez szükséges jogszabályi módosítást. A tilalom csak néhány hónap múlva léphet életbe, így nem feltétlenül nyújt megoldást a Hild-ház megmentésére, azonban a városkép egésze elkerülheti a ledózerolást.

Visszaélés a joggal

Az ÓVÁS! egyesület információi szerint a Hild-házat a kiadott rendelet ellenére tovább bontják. Az egyesület elnöke, Marinov Péter képekkel is alátámasztotta kijelentését, szerinte jelenleg nem veszély-elhárítási munkák folynak, hanem folytatják az épület bontását. "Életveszélyt előállítani, és később erre hivatkozva bontani, ez visszaélés a joggal" – mondta Marinov.

Az egyesület kezdeményezni fogja a Hild-ház ideiglenes egyedi védelmét, így talán megmenthetik az épületet a túlbontástól, míg helyzete tisztázódik . Marinov felszólította a belügyminisztert, reagáljon a főpolgármester múlt héten küldött levelére, és foglaljon állást az ügyben. A civilszervezet követelte, hogy a zsidónegyed építészeti jellegének megőrzése érdekében hozzanak létre adatbázist a terézvárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat, amelyen lérhetőek a védett épületekre vonatkozó adatok.