Letakarta a Fidesz a csepeli galvániszapot

2007.02.11. 15:56
A további szennyeződések időleges megakadályozása érdekében hatszáz négyzetméternyi nylonnal takarta le a Fidesz csepeli szervezete a volt gyártelep területén szakszerűtlenül tárolt veszélyes hulladékot. Illés Zoltán a párt szakpolitikusa felszólította Persányi Miklós minisztert, oldja meg a problémát, vagy mondjon le.

Továbbra is megoldatlan a csepeli galvániszap elszállítása és a környék környezeti kárelhárítása. Amint arról az Index beszámolt, 2003. óta lezáratlan hordókban, kiszakadt nylon zsákokban, illetve mára szétrohadt acéltartályokban 1200 tonna galvániszapot tárolnak az egykori Csepelművek területén.

Mindent szennyez a méreg


Galéria

A városrésznek nincsen pénze a kárelhárításra, a környezetvédelmi tárca pedig azt állítja, a szennyezés elhárítása a hulladékot lerakó Friz Kft. feladata volna, állami pénzen csak akkor történhet beavatkozás, ha közvetlen katasztrófahelyzet alakul ki, vagy ha befejeződik a cég felszámolása. A társaság felszámolását végző cég szerint a kft. fizetésképtelen és nincs olyan jogszabály, amely kimondaná, a tárcának meg kellene várnia a felszámolás végét. A tárca viszont köti az ebet a karóhoz, a szennyezőanyag pedig közben a talajt, a talajvizet és a Dunát is szennyezi.

Szépségtapasz

Vasárnap a Fidesz csepeli szervezete jelképes akcióval hívta fel a problémára ismételten a figyelmet. A letakaratlan veszélyes-hulladékot hatszáz négyzetméteres nylonnal fedték le, amivel reményeik szerint ideig óráig legalább elejét vehetik a méreg további terjedésének. Az akcióban résztvevő aktivisták cipőjére szemeteszsákot húztak, arcuk elé maszkot kaptak. Illés Zoltán a Fidesz szakpolitikusa az akciót megelőző tájékoztatóján felszólította Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, hogy oldja meg a katasztrófahelyzetet, azaz szállíttassa el a hulladékot és ezzel akadályozza meg a katasztrófát.

Illés szerint ugyanis a csepeli önkormányzat által megrendelt szakvélemény világosan kimondja, hogy katasztrófahelyzet van, hiszen a talajnak már hatvan centis rétege szennyezett. Illés Zoltán rámutatott: Persányi két dolgot tehet, vagy megoldja a problémát, vagy alkalmatlansága okán lemond posztjáról.

Visszautasított bírálat

Németh Szilárd csepeli Fidesz-elnök ismételten Csepel vezetését bírálta, amiért a szennyezőanyag még mindig a városrészben van. Németh emlékeztetett: először 2004-ben hívta fel a figyelmet a problémára egy lakossági panasz nyomán.

Mint mondta, első sajtótájékoztatója óta annyi történt csupán, hogy a csődben lévő Friz Kft.-re félmilliárdos környezetvédelmi bírságot szabtak ki, ami nyilvánvaló módon behajthatatlan. Németh szerint négy éve tud Csepel vezetése a problémáról mégsem tett semmilyen érdemi lépést. Tóth Mihály Csepel polgármestere viszont a Népszabadság szombati számában visszautasította, hogy tétlenül nézné a helyzetet.