Turulvédő élőláncot szervez a Jobbik

2006.08.03. 08:58
Elszánt fellépésre buzdítja a nemzeti radikálisokat a Jobbik a XII. kerületi turulos emlékmű megvédése érdekében. A szobor bontásáról szerdán született jogerős döntés. A jobboldali szervezet szükség esetén több száz fős élőlánccal lépne közbe.

A nyári szabadsága miatt elérhetetlen XII. kerületi fideszes polgármestere, Mitnyan György nem reagált arra, hogy Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogerős határozatban ítélte bontásra az emlékművet, jóllehet a II. világháborús szobor felállításának ő volt a főtámogatója.

Pokorni kiállt volna

Nem kommentálta a bontási határozatot a Fidesz más befolyásos vezetője sem. Az üggyel kapcsolatban Pokorni Zoltán alelnököt sem lehetett szóra bírni. A párt Mitnyan posztjára aspiráló vezető személyisége elérhetetlen volt szerdán, pedig néhány napja egy interjúban beszélt arról, hogy amennyiben megválasztják, kiáll majd a szobor megtartása mellett.

Válsághelyzetre készülnek

A főváros döntésére reagált viszont a Jobbik, amely több jobboldali szervezettel együtt a turul tavaly októberi avatásakor is mozgósításba kezdett annak érdekében, hogy minél nagyobb tömeg jelenjen meg a Böszörményi és az Istenhegyi út kereszteződésében létesült új parknál, és támogassa az engedélyek nélkül felhúzott szobor fennmaradását. A Jobbik közleménye szerint most élőlánccal védené meg a hegyvidéki turulszobrot. A szervezet azt állítja, hogy "több, mint 500 polgári engedetlenségre is elszánt nemzeti radikális áll készenlétben", hogy szükség esetén, vélhetően a bontás elkezdésekor megjelenjen a helyszínen. A Jobbik állítása szerint a "válsághelyzetben számítógépes SMS-küldő rendszerével mozgósítja a tagjaiból és szimpatizánsaiból toborzott akciócsoportját, a védelemhez szükséges felszerelést pedig már elhelyezte egy közeli raktárhelyen".