Kárpáti nem veszi át a díszpolgári címet Demszkytől

2008.10.09. 19:36
Megsértődött Demszky Gáborra Kárpáti György. A főpolgármester nyilvánosan kérte a Kádár-rendszer politikai rendőrségének ügynökeként dolgozó többszörös olimpiai bajnokot arra, hogy ne vegye át a díszpolgári címet. Kárpáti nem is veszi át, mert szerinte Demszky nem méltó rá, hogy átadja neki.

Nem veszi át Demszky Gábortól a díszpolgári oklevelet Kárpáti György. A háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázóról a héten derült ki, hogy évtizedekig a III/III-as ügyosztálynak, a Kádár-rendszer politikai rendőrségének az ügynöke volt. Demszky ezután nyilatkozatban kérte Kárpátit, hogy ne vegye át a számára szeptemberben megítélt díszpolgári címet.

Kárpáti György szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében azt írja, hogy bár a kitüntetést megtisztelőnek tartja és hálás is érte a képviselő testületnek és a javaslattevőknek, "a torténtek után én e kitüntetést Demszky Gábortól nem szeretném átvenni. Nem tartok igényt Öntől sem kézfogásra, sem oklevélre".

Kárpáti levelében sérelmezi, hogy Demszky nem személyesen, hanem nyilvánosan kérte a díszpolgári cím visszautasítására. Azt is sérelmezi, hogy bár ő jogi lépéseket kezdeményezett a szolgálatát bizonyító hatos kartont lehozó Hírszerző ellen, Demszky nem várta meg a bíróság ítéletét, pedig "Önt is megvádolták besugómúlttal". (Kárpáti György beszervezési dossziéja nem került elő, de hatos kartont csak aktív ügynökökről nyitottak, eddig még nem bukkant fel hamis hatos karton.)

"Elvárhattam volna, hogy ha mást nem, hát koromat tisztelje. Elvárhattam volna, hogy tisztességsen viselkedjen" - írta levelében. Levelét azzal zárta, hogy inkább egy méltó, "nem az embereket, az emberi tisztességet sértő vezetője legyen városunknak, akitől én is büszkén vehetem át a díszpolgári címet".