Féléves budapesti kudarclista

2005.10.05. 00:20
Sok, az első félévre tervezett fővárosi beruházás elmarad, illetve halasztódik különböző okok miatt. Vagy a kormány nem ad pénzt, vagy a kerületek akadékoskodnak vagy egyszerűen a tervezés siklott félre.

Nemrégiben elkészült a fővárosi költségvetés első félévi beszámolója. A dokumentumból korábban már idéztünk, például a kritikus helyzetben lévő BKV kapcsán. Most azokat a projekteket vesszük sorra, amelyek meghiúsultak, elhalasztották őket, vagy csak részben, töredékesen teljesültek, s erről maga az önkormányzat számolt be.

Vegyük rögtön az egyik "leglátványosabb" kudarcot. Pontosabban ez annyira rosszul sikerült ügy, hogy egyáltalán nem láthatjuk, hiszen a Szabadság-híd díszkivilágításáról van szó. Ez régi ígérete a fővárosi vezetőknek, ám a költségvetési beszámolóból most kiderül: "a beruházás megvalósítása ezévben nem várható, tekintettel arra, hogy a betervezett állami forrás az idei évre nincs biztosítva". Pedig erre a célra a fővárosi költségvetés 440 millió forintot tett félre, legalábbis ennyiről szólt a 2005-ös előirányzat.

A félmilliárd tehát hiába "parkol" valahol (többnyire állampapírokba fektetik ezeket - erről keretes írásunk szól), miközben más projektek sem haladnak előre túlzottan nagy sebességgel. Így például a "lakossági hulladékgyűjtő udvarok kialakítása" címszó alatt 102 millió forintról szóló tervekről olvashatunk. Ebből idén várhatóan csak húszmilliót költ el a főváros, ugyanis kiderült, hogy hiába keresték meg a kerületeket, mármint hiába vártak javaslatokat a városrészektől. Ezek ugyanis többnyire olyan területeket ajánlottak fel, amelyek nem voltak alkalmasak hulladékgyűjtő udvarnak, így most újra kezdődtek az egyeztetések a kerületekkel.

Mi lesz a parkoló pénzekkel?
Mielőtt még bárki aggódni kezdene, "a felhalmozási jellegű kiadások" (amelyek közé az ebben a cikkben felsorolt projektek többsége tartozik) címszó alatt említett pénzek, pontosabban a fel nem használt összegek nem hevernek feltétlenül parlagon. Az önkormányzat - a költségvetési beszámolóból ez is kiderül - e pénzeket többnyire államilag garantált értékpapírokba fektette.

Ennél valamivel jobb hír, hogy az Andrássy úti fasor-rekonstrukció ugyan durván késett, de legalább megvalósul. 103,6 millió forintot költenek 349 fára, ("Fafajta: Fraxinus excelsior 'Westhof Glorie' - Magas Kőris.") Ennél valamivel érdekesebb, hogy a fatelepítésiből összesen száz nap esett ki idén a téli hideg, majd a későbbi esőzések miatt. Precízen szólva, "akadályoztatott" napokról beszél a költségvetési beszámoló, de ez talán mindegy is. A lényeg, hogy a június 30-ára tervezett fásítási akció jókora késést szenvedett, de - mint már említettük - legalább megvalósul.

Valamivel rosszabbul áll az erdőtelepítés ügye. Illetve az, hogy "áll", ez tökéletes kifejezés. Pedig a lelkiismeretes tervezők beépíttettek a költségvetésbe - igaz, a tartalékok közé - 86 millió forintot, a városatyák pedig meg is szavazták ezt. Majd a büdzsé féléves értékelése így fogalmaz: "az erdőtelepítés helyének megválasztása során kiderült, hogy az eddig erdőtelepítésre szánt saját tulajdonú ingatlanjaink közül nincs olyan, ami mind fizikailag, mind jogilag alkalmas lehet erdőtelepítésre."

Szóval a lényeg az, hogy van 86 millió forint, ami teljesen feleslegen várja a sorsát, mert a későbbiekből kiderül, hogy egyrészt a fővárosnak nincs pénze olyan területek megvásárlására, amelyekből tényleg erdőt lehetne csinálni, másrészt természetvédelmi területet vásárolni nagyon körülményes dolog, és egyébként sem világos, hogy miért kellene ilyen helyeken fásítani.

Mindezeken kívül még számos más beruházás, fejlesztés ügye akadozik különböző okok miatt a Városháza falai között. Ilyen például az úgynevezett térinformatikai projekt, amely egy egységes digitális alaptérkép megrajzolását eredményezné valamikor. A hardvereket már beszerezték 2003-ban ehhez, és idén is 94 milliót akarnak elkölteni, de az illetékes bizottság sokáig módosította a pályázati feltételeket. A Fővárosi Közgyűlés végül döntött a pályázatról, ám ekkor a két kiíró, a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Kerületek Földhivatala veszett össze, így megint meghiúsult a tender, s újabb egyeztetések kezdődtek.

Szintén hosszú évek óta sikertelenül próbálkozik a fővárosi önkormányzat a csatornázási művek belvárosban lévő, Március 15. téri ingatlanjának eladásával. Az FCSM-székház értékesítésére újabb és újabb pályázatokat írnak ki, eddig teljesen hiábavalóan.