Kivételezik a BKV a külföldiekkel

2006.08.08. 12:22
A Fidesz szerint hátrányosan megkülönböztetik a magyarokat a BKV-n. Munkatársunk álruhát öltött, és bliccelésre adta a fejét, le is bukott. A fideszes tézis bizonyítást nyert.

Ha valakit elkap a metrón az ellenőr, előbb beszéljen bolgárul, vagy annak hangzó nyelven, aztán váltson át németre vagy angolra, és könyörögje ki magának a háromnapos turistabérletet. Az ellenőrök semmilyen papírt nem adnak a bírságról, de az Index tudósítójának kezébe nyomtak egy 2500 forintos turistajegyet.

A fideszes Kupper András pont emiatt reklamált keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte a bliccelésen kapott magyarok hátrányos helyzetben vannak, mert nekik - a jegyvásárlásra ösztönzés nélkül - bírságot kell fizetniük. Ezzel szemben a külföldiek, vagy akik annak adják ki magukat, a büntetés mellé háromnapos "ingyen turistajegyet" is kapnak.

Együttműködés

A Fidesz megszerezte a BKV belső utasítását, az 1/2006. számú szakszolgálatvezetői rendelkezést, amely szerint a Magyar Turizmus Rt. és a BKV Zrt. megállapodása értelmében a külföldiek pótdíjfizetési kötelezettségének rendezésére alternatív lehetőségként merül fel a helyszíni, turistajegy-vásárlás.

Kupper András szerint ez hátrányos megkülönböztetés, és szerinte az EU elveinek sem felel meg a nemzetiség szerinti diszkrimináció. Kupper ezért felszólította Aba Botondot, hogy adjon ki rendelkezést, és a magyarokra is terjessze ki a helyszíni jegyvásárlási lehetőséget.

Kupper szerint a pozitív ösztönzés, illetve a már előzetes ellenőrzés sokkal hatékonyabb módszer. Ezt bizonyítja, hogy napi nyolcmillió forinttal nőtt a BKV bevétele akkor, amikor a metróban a belépéskor kezdték ellenőrizni az utasokat.

Kipróbáltuk

Munkatársunkat leküldtük a föld alá, hogy tesztelje, igazak-e a fideszes állítások. A magát bolgár turistának kiadó, jegy nélkül utazó kollégánk először átcsúszott a Ferenciek terén az ellenőrök gyűrűjén, mert egy fehér kiskutyát simogatott a teljes BKV-s alegység. Ezután újra próbálkozott, és a második kísérletnél végre lebukott. Először bolgárul beszélt, aztán németül, de azt sem értették, végül angolul sikerült szót érteniük.

Először nem ajánlottak fel semmit, csak hogy fizesse be a 2500 forintot. Később azonban oroszul-bolgárul visszakérdezett: Bilet? És akkor az egyik ellenőr eltűnt, és hozott egy turistajegyet is, így nem kellett adminisztrálniuk, hanem a kezébe nyomtak egy háromnapos jegyet, és hosszasan magyarázni kezdték, ezzel három napig lehet utazni.

A BKV reagálása

A BKV honlapja szerint helyszíni bírságkor az ellenőrnek a 2500 Ft kifizetését igazoló "pótdíj elismervényt" kellene adnia, amelyen szerepel a BKV Rt. emblémája, adószáma és az elismervény sorszáma. Ez azonban most elmaradt.

A BKV kedden délután reagált a Fidesz kezdeményezésére, és a cég osztályvezetője, Lucza Mihály kijelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy kiterjeszthető-e a turistajegy-vásárlás magyar utasokra is, akiket bliccelésen kaptak. Lucza szerint egyébként már most is a magyar utasok járnak jobban, hiszen nekik csak 700 forintos bérletbemutatási díjat kell fizetniük, ha vásárolnak egy bérletet lebukás után.