Kalasnyikov és üres gatya

2006.09.01. 11:00
Az Index tudósítója elkísérte Kupper Andrást, a Fidesz újbudai polgármester-jelöltjét egy "tipikus" kampánynapra, vagyis együtt jártuk be a jelenleg még fővárosi frakcióvezetői posztot betöltő politikussal a XI. kerületet. Találkoztunk fegyveres aktivistával, aki forradalomra készül, a katolikus szeretetotthonban az euró bevezetéséről érdeklődtek a nyugdíjasok, ittunk Kupper András képével ékesített ásványvizet, részt vettünk egy kampányebéden, és találtunk a metróépítés miatt csődbe menő vállalkozókat is.

Reggel ötkor keltem, Verőcén még irtottam egy kicsit a csalánt, aztán bevonatoztam, metróztam és buszoztam a Gellért tér mögé, a Budafoki úti Fidesz-irodába. A kávé jó volt, aztán reggel kilenckor kezdődött a vállalkozói fórum.

Itt először Kupper előadta terveit, hogy segíteni kell a kerületi vállalkozásokat, és ha ő lesz a polgármester, akkor bevezetnének egy kártyát, amelyet nagycsaládosok kaphatnának, és így ők kedvezményesen vásárolhatnának, fogyaszthatnának az újbudai üzletekben, éttermekben. A bolttulajdonosok pedig akkor kaphatnának támogatást, ha a városképnek megfelelően alakítanák ki (vagy át) portáljaikat. Azok a vállalkozások, amelyek minőséget produkálnak, kapnának egy minősítő táblát is, olyasmit, mint amilyen a szállodákban a "csillagrendszer".

Miért nem lehet rendesen parkolni?

A vállalkozókat is érdekelték a támogatások, ám sokkal izgatottabbak lettek attól, hogy miért nem lehet parkolni rendesen a kerületben. Elsősorban az önkormányzatot és a Centrum parkolótársaságot szidták, amely többségében Kupper nagybátyjáé, a szintén Kupper Andrásnak hívott vállalkozóé. A várospolitikus Kupper igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: szerinte a fővárosnak kellene módosítani a parkolási rendeletet, és például a Bartók Béla úton és más főutakon is bevezethetnék a fizető parkolást, így ott gyorsabban forognának az autók, és lenne hely a megállóknak.

Megjelent egy nagymama is a fórumon, és felajánlotta: ő 6-7 ezer forintért is árulna gyerekcipőt, mert a kerületben most csak tízezernél drágábban lehet ilyet venni. Régi "gyerekcipős" ő, és tudja, honnan lehet olcsón magyar árut beszerezni. Ehhez önkormányzati támogatást kért, amit Kupper nem mert neki megígérni, csak ha a portálját majd a városképnek megfelelően alakítja át (lásd fent). Egy idős bácsi viszont, aki késve érkezett, és alig-alig tudott besántikálni a terembe, közbeszólt: "Keressen meg a fórum után, én tudok magának valamit!"

A vállalkozók a hivatalos rész végén egymással kezdtek vehemensen tárgyalni, Kupperre itt már nem volt nagy szükség, mentünk is tovább a Dayka Gábor utcai katolikus szeretetotthonba. Itt egy helyi fideszes kéviselőjelölt fogadta Kuppert, aki eddig mindig ebben a körzetben indult, most viszont Kamaraerdőben, illetve Kelenvölgyben próbálkozik. (Kupper a Fővárosi Közgyűlésben és az Országgyűlésben listás képviselő, a kerületi testületbe egyéni körzetből választották be. Októbertől viszont már nem lesz fővárosi városatya.)

Üres gatya, tele gatya


Kupper András

Kupper a szeretetotthonban bejelentette, lehet, hogy fegyelmit indítanak Demszky Gábor főpolgármester ellen, mert szerintük vészes hanyagságot követett el augusztus 20-án. (Ezt a kezdeményezést időközben a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége napirendre sem vette.) A konvergencia-programról és az euró bevezetéséről is beszélt. "Nem mehetünk üres gatyával Brüsszelbe!" Aztán helyesbített: "üres zsebbel".

Az egyik idős asszony az Index munkatársát kérte meg, hogy feltétlenül mondja meg Kuppernek: nemcsak az számít, hogy mikor csatlakozunk az euró-övezethez, hanem az is, hogy az euró bevezetésekor milyen lesz a forintárfolyam. A tudósítón nem múltak az otthonlakók megtakarításai: az üzenetet átadta.

Sok jelölt a jobboldalon

Kupper arra bíztatta a nyugdíjasokat, hogy ha polgármestert választanak, vagy a Fidesz vagy az MSZP jelöltjét támogassák. Vagyis ne szavazzanak a kerületben induló kisebb-nagyobb szerveződések embereire. Kupper kommentálni sem akarta, hogy a városrész korábbi fideszes polgármestere, Juhos Katalin is indul most egy zöldpárt nevében, és a jobboldalt gyengíti. Az is érdekes szerinte, hogy a Magyarok Világszövetsége és az MDF is indít valakit. A baloldalon ugyanakkor összefogtak a pártok: Molnár Gyulával szemben senki sem indul az SZDSZ-ből.

Kupper megjegyezte: a Fidesz és az MSZP budapesti első emberei vetélkednek a kerületben, vagyis ő és Molnár Gyula.

Hol van a Fidesz?

Ezután következett a nap attrakciója: kopogtatócédula-gyűjtés a Sasadi út környékén. Először egy barátságos családhoz mentünk, ahol már vártak minket, hiszen a helyi Fidesz-jelölt, Király Nóra már előkészítette a terepet. Az utolsó pillanatban, a körzeti jelölt észrevette azonban, hogy nem jól töltötték ki az ajánlócédulát, így az Index munkatársa is beleszólt abba, miként kéne kijavítani, azért, hogy ne Kupper legyen a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltje, hanem Tarlós István.

A következő "spontán" kopogtatócédula-tulajdonos már az utcán várt kint minket. Ő egyébként "jobbról" volt elégedetlen a pártjával. "Hol van a Fidesz?" - kérdezte Kuppertől. "Miért nem szólalnak már meg? Mindenki szabadságon van?"

Kupper szerint most megy fel a népszerűségük, pont akkor, amikor viszonylagos csend van a párt körül. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy mostanában nehéz kiforgatni a médiában a jobboldali politikusok beszédeit. (A baloldali médiatúlsúly több helyen és alkalommal is felvetődött a nap során, a nyugdíjas otthonban Kupper például elmondta: szeretnének egy rádiófrekvenciát szerezni, hogy legalább a kerületben tájékoztathassák szavazóikat és szimpatizánsaikat.)

Készen áll a Kalasnyikovval

A sasadi vendéglátónk azonban nem nyugodott: odaadta ugyan kopogtatócéduláját, de aztán a fegyvergyűjteményével dicsekedett. Egy Kalasnyikovot mutatva elmondta: "Nem nehéz beletenni az ütőszeget, hátul a műhelyben pár perc alatt megcsináljuk, és ha kell, készen állunk!"

Utóbb Kupperral felidéztük a forradalmi aktivistát, de a Fidesz polgármester-jelöltje nem volt túl lelkes, noha a kopogtatócédulának örült. Sasad egyébként is könnyű körzet, ebben egyetértett Kupper és Király Nóra is.

Ezután még egy idős házaspár adta le támogatását Kuppernak, ők a szomszédok pártállásáról tettek jelentést: elmondták ki a jó (fideszes), és ki az, akivel nem sokat lehet kezdeni. Volt olyan hely, ahová be se akarták őket engedni, amikor kampányoltak a Fidesznek, aztán csak véletlenül derült ki, hogy azok is jobboldaliak, de nagyon bizalmatlanok.

Ásványvíz Kupper arcképével

Következett a kampánystábbal a megbeszélés. Kiderült, hogy a kampányfőnök, Junghausz Rajmund szeretné, ha az eddig közvélemény-kutatásokat végző cég mellett egy másikat is felkérnének. Az eddigi vállalkozás ugyanis a kerület összes többi pártjának is dolgozik, a másik adataival pedig legalább ellenőrizhetnék a meglévő kutatásokat.

Itt, a kampányebéd alatt kapott Gadácsi Miklóstól, a Fidesz egyik helyi vezetőjétől az Index tudósítója egy Kupper arcképével díszített ásványvizes pillepalackot is (amit cikkírás közben megivott). Állítólag a kerület lakói jól fogadták a nagy hőség idején a vízosztogatósdit.

Csődveszély a Fehérvári úton

Ebéd után a Fehérvári út felé mentünk tovább. Itt Jankó István körzeti fideszes képviselő várt minket. Az Ulászló utca és a Fehérvári út sarkától ezután pár üzletbe néztünk be. Mindegyik tulajdonos és alkalmazott a forgalom visszaesésére panaszkodott, ami nem véletlen, hiszen a Fehérvári útnak ezt a szakaszát a metróépítés miatt szinte teljesen elbarikádozták.

Az egyik elegánsabb bolt tulajdonosa elmondta: a túlélésre játszanak, ugyanis aki a mostani forgalomkiesést túléli, az később, a metrómegálló megépítése után sokat kereshet. Jankó István pedig azt mondta, fel fogja vetni: a kerület szavazza meg az önkormányzati tulajdonú boltok esetén, hogy a metróépítés idején csökkentsék a bérleti díjakat.

Graffittik az aluljáróban

Kupperrel és Jankóval a Móricz Zsigmond térre gyalogoltunk. Itt "megtekintettük", hogy a nemrég átadott téren újra feldúltak mindent a munkások, a metróépítés miatt a pár éve elkészült villamosmegállót is felbontották, miközben a kész, de graffittivel teljesen összefirkált aluljáróban kísérteties hangulat fogadott minket.

Ezután még jött pár biciklista, akik Kupper András polgármester-jelöltségét hirdették narancssárgára festett kerékpárjaikkal. Itt az Index búcsút intett Kuppernek, aki elrohant Kelenvölgybe, hogy átadja a különdíjat egy történelmi versenypályázat győzteseinek.