Eltávolíttatják a metróból a Demszky-ellenes plakátokat?

2006.01.21. 13:11
Kitiltották a Demszkyvel tréfálkozó plakátokat a BKV területéről. Ezt állítja a Budapest Riport kiadója, amely különszámot jelentet meg a főpolgármestert bírálva. A BKV csak kérte a plakátok eltávolítását.

A Budapest Riport Kft. - amely Demszky Gábor tizenöt éves tevékenységét bíráló kiadványt jelentet meg a napokban - arról tájékoztatta az Indexet, hogy a BKV kitiltotta a publikációjukat népszerűsítő plakátokat a metróból.

Korábban többek között a metróaluljárókban tűntek fel a Jean-viccekkel tréfálkozó plakátok, amelyek például a kátyúkon, élcelődtek. A Budapest Riport ügyvezető igazgatója, Dombrádi Krisztián szerint ez jóízű tréfa, humoros dolog.

A lap kiadója vasárnap sajtótájékoztatót tart az ügyről. A Zupkó János marketingvezető által jegyzett meghívóból kiderül. a lap médiapartnerének alvállalkozóit "a BKV Rt. egyik tisztségviselője arra utasította, hogy a közlekedési vállalat területén található, lapcsaládunk különszámát beharangozó plakátokat haladéktalanul távolítsák el. A Budapest Riport vezetése úgy véli, példa nélküli, hogy egy gazdasági társaság termékét népszerűsítő reklámkampány lebonyolítását próbálja megakadályozni a BKV Rt."

A BKV üzleti alapon döntött

Az Index megkérdezte a BKV véleményét is az ügyben. A tömegközlekedési vállalattól megtudtuk, hogy a BKV területén lévő reklámhelyeket a Peron Reklám Kft. értékesíti, amely szerződéses kapcsolatban áll a BKV-val. A tömegközlekedési vállalat ezért csak kérheti - üzleti érdekeit sértő reklámok esetén - a Peron Kft.-t, hogy távolítsa el adott esetben a plakátokat, utasítást nem adhat a Peron Kft.-nek. Ez a két cég közötti szerződésben garantált lehetőség.

A mostani esetben is ez utóbbi történt: a Budapest Riport plakátjai a BKV Rt. üzleti érdekeit sértik - a BKV szerint -, hiszen a vállalat tulajdonosát tüntetik fel negatív színben. Ezért a BKV mint szakmai szervezet, üzleti alapon ítélte meg úgy, hogy nem állnak érdekében a plakátok. (A cég szerint ha politikai kampányról lenne szó, az más megítélés alá esne, de a Budapest Riport üzleti vállalkozásnak hirdeti magát.)

A BKV egyébként nagyon sok telefonhívást kapott, ahol az utasok kifogásolták a plakátokat - hangzik a cég érvelése. Az utasok ugyanis a - BKV szerint - azonosították a reklámmal magát a tömegközlekedési vállalatot is. Ez pedig végképp nem szolgálja a társaság érdekeit, ezért kérték a cég intézkedését.

A BKV-nak nincs tudomása arról, hogy ez az intézkedés mikor és hogyan történt vagy történik meg.