Újabb leleplezések a csepeli galvániszapbotrányban

2007.08.31. 13:16
Környezetszennyezés miatt, ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett pénteken a rendőrségen magánemberként Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője és Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője a Csepel Művek egykori területén illegálisan lerakott mintegy 1200 tonna környezetszennyező galvániszap miatt.

Újabb fordulat a csepeli galvániszapügyben: nem sokkal azután, hogy kiderült, hogy egy SZDSZ-es képviselő cége őrzi a veszélyes hulladékot, most a Fidesz helyi vezetője és környezetvédelmi szakértője megint sajtótájékoztatót tartott.

A Murus Zrt. és ügyei

Németh Szilárd és Illés Zoltán pénteken elmondták, hogy idén júniusban újabb 10 tonnával szaporodtak a galvániszapos hordók a csepeli lerakóhelyen, és feljelentésük erre is vonatkozik. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint fotókkal tudják bizonyítani, hogy a Murus Zrt. autóin voltak olyan galvániszapos hordók, amelyek később a Csepel Művek egykori területére kerültek. Feljelentésüket azonban ismeretlen tettes ellen tették, tudtuk meg.

Fidesz illusztrációi
A Fidesz illusztrációja

A Nagymező utcai mélygarázs kivitelezőjeként elhíresült Murus Zrt. a fővállalkozója az egyik legnagyobb csepeli ingatlanberuházásnak, a Csepeli Lakásfejlesztő Kft. invesztíciójával zajló Rákóczi Liget kiépítésének. A Murus Zrt. mellett a House-Line Kft. is közreműködik a projekt lebonyolításában.

Érdekes kapcsolatok

Mindhárom cégben felfedezhetők a fideszesek szerint azok az üzletemberek, akik felvásárolták a Friz Kft.-t, illetve létrehozták a Friz 2004 Kft.-t. A Friz Kft. rakta le a Csepel Művek egykori területére, a Diamond-Build Kft. tulajdonában lévő ingatlanra a veszélyes hulladékot. A Diamond-Buildben és a Murus Zrt.-ben felbukkannak ugyanezek a személyek, Gönczi Albert, Hajts Attila és Kreisz Gyula.

A Murus Zrt. fb-tagjai között szerepel Hajts Attila és Kreisz Gyula mellett Kunos Péter, Élő Norbert, Gyarmati Zoltán és Hatvani Szabó János. Kunos az Agrobank korábban elítélt vezetője volt, aki a Rózsadomb Hotel beruházásának hátterében is állt. Itt, a rózsadombi egykroi SZOT-szálló átépítésekor az egyik munkatársa Gyarmati Zoltán volt. Élő Norbert szocialista politikus, Hatvani Szabó János neve is ismert, korábban állami vagyonkezelő szervezeteknél dolgozott, az ÁVÜ ügyvezető igazgatója volt.

Hajts és Kreisz

Hajts Attila ügyvezető volt a Friz Kft.-ben, a House-Line Kft-ben, a Diamond-Build Kft.-ben és a Friz 2004 Kft.-ben. Kreisz Gyula a Csepeli Lakásfejlesztő Kft.-ben, a House-Line Kft.-ben, a Friz 2004-ben és a Friz Kft.-ben volt tulajdonos, tag vagy tisztségviselő.

A Fidesz illusztrációi
A Fidesz illusztrációi

Németh Szilárd elmondta: továbbra is követelik, hogy a szennyező anyagot szállíttassák el, a területet kármentesítsék, és a hatóságok derítsenek fényt az elhelyezőre, őket a bíróság büntesse meg.

Veszélyes hordók

A hordók a Dunától 100-150 méterre vannak, egy részük megsérült, szétrohadt, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból. Az időközben fóliával letakart hordókat egy Fríz Kft. nevű cég szállította oda engedély nélkül, még 2004-ban, erre a fideszes Németh Szilárd 2004-ben hívta fel a nyilvánosság figyelmét.

A környezetvédelmi hatóság felszólítása ellenére a galvániszap maradt, az időközben tönkrement cég ugyanis az eltávolítás 80-100 millió forintos költségét nem tudta kifizetni.

Vita Illés és Persányi között

A galvániszap ügyében a környezetvédelmi felügyelőség, zöld szervezetek részvételével, az idén februárban talajvizsgálatot végzett a Bálint Analitika elnevezésű laboratórium bevonásával. A minisztérium szerint a mérési adatok megnyugtató eredményt hoztak, a galvániszap miatt nincs katasztrófa- és életveszély, a csepeli ivóvízbázisra nincs káros hatással.

A Fidesz illusztrációi
A Fidesz illusztrációi

Illés Zoltán fideszes szakértő nem osztja ezt a véleményt, szerinte nemcsak Csepelen van katasztrófaveszély, hanem az ország más településeit, sőt Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is veszélyezteti. A politikus márciusban Persányi Miklóst, az akkori környezetvédelmi minisztert tette felelőssé a kialakult helyzetért és lemondásra szólította fel. Persányi közben Illést fenyegette meg feljelentéssel, amiért a fideszes politikus a közvéleményt indokolatlanul riogatja.

Nem ért véget a felszámolás

Németh Szilárd sajnálatosnak nevezte, hogy a Fríz Kft. elleni felszámolási eljárás két év után sem ért véget. Egy januári képviselőtestületi anyag szerint, ha a Fríz Kft. fizetésképtelen, akkor a telektulajdonosok, leginkább a Diamond Build Kft. feladata az iszap és a szennyezett föld ártalmatlanítása.

Illés Zoltán a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007. augusztus 13-án közbeszerzési eljárást indított a galvániszap elviteléért, aminek tervezett költsége 60 millió forint, és amelyet közpénzből fognak finanszírozni. A szaktárca október 10-ig választja ki a tender nyertesét.