Túl nagy a feszültség a Nagykörúton

2006.06.19. 15:32
Egységesedik a parkolási rendszer, növekednek a közterület-használati díjak. folytatódik a fürdőrekonstrukció és korlátozzák a forgalmat az Opera környékén - többek között erről tárgyalt a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn.

Az új Combino villamosok forgalomba állításakor meg fognak szűnni a Nagykörúton a felsővezeték-szakadások - jelentette ki Aba Botond, a BKV vezérigazgatója a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén, majd azt is elmondta, hogy a régi Ganz-villamosoknak viszont "túl jó" az új áramellátási rendszer.

Napirend előtt számolt be Aba Botond

Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: Aba napirend előtti tájékoztatójában kifejtette, a Combinók számára nem jelent majd gondot, hogy az új vezeték nagyobb feszültséget ad le, illetve az sem, hogy gyorsabban lehet haladni a villamosokkal.

A járművezetők olykor gyorsabban haladnak a régi Ganz-villamosokkal, mint amennyire azok ezt bírnák. A vezérigazgató szerint ez az egyik oka a felsővezetékek gyakori szakadásának.

A főpolgármester jelentést kér

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, hogy a főpolgármester Aba Botond szóbeli tájékoztatásától függetlenül még a héten írásos jelentést vár a BKV-tól a nagykörúti felsővezetékek szakadásának okairól.

A BKV és a városvezetést gyakran bíráló civil közlekedési szervezet, a VEKE múlt héten kijelentette: a rosszul megtervezett áramellátási rendszer az oka annak, hogy a BKV felsővezetékeinek hálózatában már tízszer volt szakadás.

Egységesedik a parkolási rendszer

Csordás Mihály, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályának vezetője elmondta, gyakorlatilag megvalósul az egységes parkolási rendszer Budapesten, de legalábbis a parkolás egyik eleme egységes lesz. Mindhárom üzemeltető cég megállapodott abban a közös elszámolási rendszerben, amely lehetővé teszi júliustól, hogy mindenütt ugyanúgy lehessen sms-sel fizetni a parkolásért.

Az egységes mobilparkolás átmenetileg kiválthatja az egységes parkolókártyák bevezetését, legalábbis a Városháza szerint 90 százalékban pótolni képes a kártya-szisztémát - mondta Nyáry, de a közös elszámolórendszer az egységes kártya bevezetését is fél éven belül lehetővé teszi.

Korlátozások a Várban és a Terézvárosban

A mobiltelefonos parkolási díjfizetés általánossá válásához rendeletmódosítás kell, erről a nyári szünet előtti utolsó ülésén, a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A Főpolgármesteri Kabinet támogatta az I. kerületnek azt a kérését, hogy a jövőben tiltsák ki a 12 tonnánál nehezebb járműveket a budai Vár védett övezetéből. A főváros azonban megszorítással hagyta ezt jóvá: általában tilos a behajtás, de kivételes esetben, ideiglenes engedéllyel, egyedi útvonalterv előzetes benyújtása után lehetséges például a Mátyás-templom felújításához szükséges daruk bevitele a védett övezetbe.

Szintén támogatja a városvezetés, hogy folytatódjanak a forgalomcsillapítási intézkedések a VI. kerületben, az Operaház környékén. Itt a Dalszínház és a Hajós utcát érintik elsősorban a korlátozások.

Emelkednek a közterület-használati díjak

Emelkednek a közterület-használati díjak a fővárosi tulajdonú helyszíneken. A drágulás a KSH inflációs kimutatásának megfelelő, 3,6 százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a kiemelt övezetekben, például a Vörösmarty téren egy pavilon havi díja négyzetméterenként 5900 forint lesz A második kategóriába tartozó területeken, a Deák téren ugyanez 4500 forintba kerül majd, a város átlagos pontjain pedig 2900-ba. A fenyőfa-árusítás havonta és négyzetméterenként 900, 450 és 220 forintba kerül majd a három övezetben, mondta el Nyáry.

Folytatódik a fürdőrekonstrukció

A kommunikációs igazgató közölte, hogy folytatódik a fürdőrekonstrukció Budapesten: a főváros, illetve fürdőigazgatósága 1,3 milliárdot szán erre, az állam, vagyis a Magyar Turizmus Zrt. pedig 2,2 milliárdot. Ez a Gellért, a Lukács és a Széchenyi fürdőkben elsősorban a termálfürdők, illetve termálmedencék rekonstrukcióját, és az akadálymentesítést fedezheti.

Szintén döntésre készül a főváros bizonyos részvénycsomagok esetleges eladhatóvá tételéről. Így akár a jövőben értékesíthetővé válik a Budapesti Erőmű ZRt-ben, a Díjbeszedő vállalatban, az MVM-ben meglévő önkormányzati részesedés, de szóba került a Démász, a BorsodChem, a Rába és a Magyar Telekom részvényeinek esetleges eladása is a Főpolgármesteri Kabinet ülésén.