Saját kórházának osztott ágyakat Havas Szófia?

2007.01.25. 17:50
Az óbudai polgármester szerint a III. kerületi Szent Margit Kórházban megszüntetett kórházi osztályok ágyai a Szent János Kórházba kerülnének át, ahol a szocialista Havas Szófia az orvosigazgató, aki egyben az ágyszámokról döntő Regionális Egészségügyi Tanács elnöke is. Az tény, hogy az egyikben drasztikusan csökkenének, a másikban emelkednének az ágyszámok. Havas Szófia szerint szó sincs összeférhetetlenségről, a Szent Margit Kórházat már évek óta át akarja alakítani a főváros.

„Megdöbbentő, hogy Molnár Lajos miniszter fehér köpenye mögé bújva, a RET elnöke, szocialista fővárosi képviselő Havas Szófia megpróbálja kórházunkat, így Óbuda egészségügyi ellátórendszerét tönkretenni saját maga és kórháza önös érdekei céljából" - áll Bús Balázs Óbuda fideszes polgármesterének közleményében.

Régóta tervezik az átalakítást

A III. kerületi polgármester azért emelte fel szavát, mert kiderült, hogy a kórházak átalakításáról döntő Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (RET) megváltoztatva a miniszter javaslatát, megszüntetné az óbudai Szent Margit Kórházban a sebészetet, a szülészetet és a csecsemőosztályt. A 40, 40 illetve 10 ágy elvonásával az intézményben csak a belgyógyászat, illetve az onkológiai, onkoradiológia osztály maradna meg. Erről pénteken dönt a regionális egészségügyi tanács.

A polgármester szerint a döntés hátterében Havas Szófia, fővárosi szocialista képviselő áll, aki a RET elnöke és egyben a Szent János Kórház orvosigazgatója is. „Mérhetetlenül cinikusnak tartjuk, hogy a Szent Margit kórház megszüntetett ágyai a Szent János kórház ágyszám növekményében jelennek meg" - áll az óbudai polgármester közleményében.

Bús Balázs szerint „felháborító és elfogadhatatlan, ahogyan Havas Szófia a RET elnökeként politikai hatalmát kihasználva, saját intézményét részesíti előnyben", ezért felszólítja a politikust, hogy szüntesse meg az összeférhetetlenséget RET-elnöki és kórházigazgatói tisztsége között.

Ki tartja fenn a kórházat?

„Ha Bús Balázs idősebb és tájékozottabb lesz, rá fog jönni, hogy a Szent Margit Kórház átalakításának terve először tíz éve merült fel, és 2002-ben bekerült a főváros Egészségügyi Cselekvési Programjába is", mondta az Indexnek Havas Szófia.

„Én azt kérdezem Bús Balázstól, mit tett ő vagy a kerület a Szent Margit Kórház fenntartásáért. Ismereteim szerint az óbudai önkormányzat egy fillérrel nem járult hozzá a kórház finanszírozásához" - mondta Havas Szófia.

A főváros régóta foglalkozik a kórházi struktúra átalakításával és racionalizálásával. A Szent Margit Kórházat az egyik elképzelés szerint össze kellene vonni a János kórházzal. A másik terv szerint az óbudai kórházból onkológiai profilú intézményt hoznának létre. Bús Balázs polgármester szerint ezek a javaslatok valóban léteztek, de azóta lekerültek a napirendről.

Havas Szófia szerint nincs összefügés aközött, hogy ő a RET elnöke és Szent János Kórház orvosigazgatója. A Szent Margit kórházban leépített ágyakat nem a Szent János Kórház veszi át - hangsúlyozta.

A János kórházban több ágy lenne

Az Index birtokában lévő javaslat szerint a Közép-Magyarországi RET Havas Szófia kórházában is eltérne a miniszteri javaslattól: a Szent János Kórházban azonban nem megszüntetne ágyakat, hanem növelné azok számát. A RET a belgyógyászatnak 49-cel, a sebészetnek 30-cal, a csecsemő és gyermekosztálynak 80-nal, a pszichiátriának pedig 26-tal több ágyat ítélne meg, mint a tárca javaslata.

Az egészségügyi tanács arra kapott felhatalmazást - mondta Havas Szófia, hogy a legjobb kihasználtság érdekében átcsoportosítsa az ágyakat a kórházak között. Budapesten szerencsére egy négyzetkilométeren 3-4 kórház is van, így erre van lehetőség - fejtette ki a politikus.

A helyzet fonákságát mutatja, hogy Óbudán a Fidesz és a helyi MSZP közösen emelte fel szavát a Szent Margit Kórház megtartásáért. A két párt közös nyilatkozatban érvelt amellett, hogy a 140 ezres lakosú kerületnek, amely önállóan az ország 5. legnagyobb városa lehetne, szüksége van olyan kórházra, amely az összes alapszakmában el tudja látni a betegeket.

Bús Balázs abban bízik, hogy a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács pénteki ülésén nem támogatja a Szent Margit Kórház leépítéséről szóló javaslatot.