Átkeresztelné a belvárosi jobboldal a Roosevelt teret

2005.09.16. 15:09
Átkeresztelné a belvárosi jobboldal az V. kerületi Roosevelt teret, és Széchenyiről nevezné el. Az indítványt megszavazta Rogán Antal fideszes kampányfőnök is, de állítja csak a frakciófegyelem miatt, egyébként semmi problémája az egykori amerikai elnökkel.

Miközben az V. kerület jobboldali többsége megcsonkítaná Steiner Pál szocialista polgármester jogköreit, a testület legutóbbi ülésén újra felvetődött, hogy javasolják a főváros vezetésének a Roosevelt tér átkeresztelését Széchenyi térré. A Fidesz-KDNP-frakció, az MDF-Jobbik-frakció, Tóth Lajossal (MIÉP) és Schneider Mihállyal kiegészülve, összesen 13-an, többséget élveznek a 25 tagú képviselő-testületben.

Roosevelt és az orosz megszállók

A névváltoztatást egy belvárosi lakos kezdeményezte, és azzal indokolta javaslatát, hogy Roosevelt is felelős Magyarország orosz megszállásért.

A terek, utcák elnevezése a Fővárosi Önkormányzat döntési kompetenciája, ezért jó eséllyel nem fenyeget a névváltoztatás veszélye. Az indítványt megszavazta Rogán Antal, a Fidesz helyi képviselője, a párt kampányfőnöke is, aki az Indexnek azt mondta, nem ideológiai okokból voksolt a névváltoztatás mellett, hanem mert a frakciófegyelem köti.

A testületnek csütörtökön döntenie kellett arról is, hozzájárul-e ahhoz, hogy szobrot állítsanak Bajcsy Zsilinszky Endrének, a róla elnevezett út elején. A testület többsége megszavazta az előterjesztést, ellene voksolt viszont Rogán, akinek "természetesen semmi baja Bajcsy Zsilinszky Endrével".

Szoborért szobrot

Protestszavazatát azzal indokolta, hogy addig nem fog egyetlen szoborállítást sem támogatni, amíg a budapesti Szabadság téren nem állítanak emléket a kommunizmus áldozatainak. A fideszes politikus állítja, ezirányú javaslatáról több alkalommal is elhalasztották a döntést.

Pásztor Tibor, az MSZP belvárosi frakcióvezetője azt mondta az Indexnek, hogy szerinte annak ára van, hogy a szélsőjobbhoz tartozó politikai erők a Fidesz polgármesteri jogokat kurtító javaslatát támogatják. Ez az ár az volt, hogy a fideszesek az antifasiszta harc emblematikus alakjai ellen szavaztak, mondta.

"Egy nap alatt szövetkezni a szélsőjobb több pártjával a polgármester jogainak csökkentéséért, és a nácik ellen harcolókról így szavazni, azt meglepőnek is lehetne nevezni, ha amúgy a dolog nem illeszkedne Orbán tusnádfürdői eszmerendszerébe", jelentette ki Pásztor.