Elhagyta kerületét a volt belvárosi polgármester

2006.11.27. 11:37
Nem tagja többé a belvárosi önkormányzatnak Steiner Pál, aki tizenegy éve lett a belvárosi képviselőcsoport tagja, az elmúlt ciklusban polgármestere.

Nem sokkal azután, hogy a Rogán Antal vezette belvárosi Fidesz-KDNP megverte az V. kerületi szocialistákat, és Steiner Pál MSZP-s polgármesterjelöltet, a szocialisták emblematikus figurája a kerületet is elhagyta. Steiner a fővárosi közgyűlésben tevékenykedik tovább.

A fővárost választotta

A 2006-os önkormányzati választáson a szocialisták polgármesterjelöltje és a kerületi listavezető is Steiner Pál volt. A volt szocialista polgármester egyéniben nem is indult, ami végül kényszerű belvárosi búcsújához vezetett. A törvény szerint ugyanis két listás helyét senki sem tarthatja meg, Steiner a fővárosi területi és a helyi listán, az V. kerületi lista első helyén szerepelt. A kettőből a belvárosi mandátumáról mondott le, indokolta az Indexek Steiner elhatározását Pásztor Tibor, a belvárosi szocialisták frakcióvezetője.

Gépkocsi vircsaft

A választás után Rogán Antal, a Fidesz V. kerületi polgármestere több lépcsőben is csapást mért szocialista elődjére. A választás után nyilvánosságra hozták, hogy Steiner két éve 10 millió forintért szolgálati autót kapott, amelyet most a már fideszes polgármester értékesített, és a bevételt a fűtési szezonban 600 nyugdíjas fűtéstámogatására fordítja. Rogánék új - és korábban betervezett - hivatali gépkocsijáról egyelőre nem esett szó.

Kitolták a koalíciót a bizottságokból

A szocialisták a korábbi arányokhoz képest a bizottságokból is kiszorultak. Az előző ciklusban a helyhatóság bizottságaiban fele-fele arányban az ellenzék illetve az SZDSZ-MSZP koalíció adta a többséget valamint a bizottsági elnököket. Az új fideszes rendszerben viszont a bizottságokban alig találni meg a koalíció tagjait, sőt a belvárosi vagyonkezelő igazgatóságában például egyetlen ellenzéki sem kapott helyet. Az MSZP-SZDSZ a kerület kulturális, emberi jogi, valamint a városfejlesztési, műemlékvédelmi bizottság elnöki tisztét kapta meg, valamint egy új intézményként az ellenőrzési bizottságét.