Tarlós lebunkózta Demszkyt

2006.11.30. 12:21
Kimeríti a bunkóság fogalmát az, amit Demszky Gábor Gy. Németh Erzsébettel csinált - mondta Tarlós István. Az SZDSZ szerint viszont legalább nem ugrottak rá a szemüvegére. Közben a Fővárosi Közgyűlésben tucatnyi napirendről az MSZP és a Fidesz együtt szavazott, az SZDSZ ellenében. Ezen ügyek némelyikében Bőhm András volt SZDSZ-frakcióvezető is a szabad demokratákkal ellentétesen voksolt.

Tovább folytatódik a koalíciós és a koalíción kívüli vita a Fővárosi Közgyűlésben. A hangnem minden eddiginél durvább, Tarlós István szerint ugyanis kimeríti a bunkóság fogalmát az, hogy Demszky Gábor az MSZP-vel kötendő koalícióról szóló megállapodás aláírása előtti pillanatban megvétózta Gy. Németh Erzsébet, korábbi szocialista frakcióvezető jelölését a főpolgármester-helyettesi posztra.

Harminc fideszes támogatja Gy. Németh Erzsébetet

Tarlós kifejtette, hogy bár a Fidesznek erre nincs hatásköre, ők támogatnák egyhangúlag Gy. Németh jelölését, tehát ha Demszky mégis előterjesztené a politikusnőt, akkor ők harminc szavazatot adnának le rá a KDNP frakciójával együtt.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat a működőképesség határára érkezett, hiszen ügyiratok százai sorakoznak megoldásra várva, miközben az SZDSZ és az MSZP nem tud megegyezni a koalícióról, nincsenek meg a bizottságok, nincsenek főpolgármester-helyettesek és nincsenek tanácsnokok sem.

Tarlós hangsúlyozta, hogy a Fidesz hajlandó az együttműködésre, készek megszavazni a város érdekében a javaslatokat.

Ők legalább nem ugrálnak a szemüvegekre

Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ-frakcióvezető Tarlós szavaira reagálva, az Index bunkóságra vonatkozó kérdésére elmondta: ők legalább nem verték le a szemüvegét senkinek, nem ugrottak rá a szemüvegére senkinek. (Ikvai-Szabó ezzel Tarlósra célzott, aki korábban egy óbudai testületi ülésen fenyegetőzött így egy MDF-es képviselővel.)

Az érdemi kérdésekről Ikvai-Szabó elmondta, az MSZP és a Fidesz együttszavazása a Fővárosi Közgyűlésben ahhoz hasonlítható, amikor a szerelmesek egymást akarják féltékennyé tenni, amikor egy harmadikkal kacérkodik egyikük.

A frakcióvezetőnek furcsa érzés volt látni az MSZP és a Fidesz összeszavazását, de szerinte vigyázni kell arra, hogy a másik párt (az MSZP) ne menjen túl messzire.

Akadályozzák a négyes metrót?

A pénzügyi és közbeszerzési bizottságról Tarlós előzőleg elmondta, hogy furcsa volt látni, hogy a koalíció a saját jelöltjeit először nem szavazta be a testületbe, viszont olyan ellenzéki jelölteket, akiket a Fidesz és a KDNP nem is javasolt, beraktak a bizottságba. Ezért kellett többszöri nekifutásra szavazni az ügyről, míg végül ötpárti konszenzus alakult ki.

Ikvai-Szabó beszélt arról is, hogy a négyes metró építését akadályozó egyik napirendi pontot sem vette napirendre a közgyűlés, ami az MSZP és a Fidesz közös voksolásának eredménye. Ez egy ferencvárosi ingatlan elővásárlási jogára vonatkozó előterjesztés volt, amelyben a fővárosnak minél előbb élnie kellene jogaival. Ikvai emlékeztetett arra is, hogy a közgyűlés két legnagyobb pártja egy nagy közműcég külföldi tulajdonosait is nehéz helyezetbe hozta azzal, hogy nem szavazott egy előterjesztésről. (Egyébként a Főgázról, a Fővárosi Gázművekről van szó, amelynek igazgatótanácsi ülést tart éppen mostanában.)

Ikvai-Szabó szerint le kell ülniük Bőhm Andrással beszélgetni arról, hogy miért szavazott össze-vissza a volt szabad demokrata frakcióvezető a Fővárosi Közgyűlésben. Ikvai úgy véli, Bőhm nem lényeges kérdésekben voksolt az SZDSZ ellen, de azért ezt a kérdést meg kell tárgyalniuk. Szankciókról, Bőhm esetleges megbüntetéséről nem nyilatkozott Ikvai.

Bőhm nem fontos ügyekben szavazott az SZDSZ ellen

Bőhm András az Indexnek elmondta: ő nem fontos ügyekben szavazott az SZDSZ-szel ellentétesen, és ezekben a kérdésekben fenntartja magának a jogot, hogy a problémák érdemi részét mérlegelve, az ügyek egyedi megítélése alapján voksoljon. Bőhmről ismert, hogy a frakcióvezetéstől azért kellett búcsúznia, mert az önkormányzati választási kampányban Demszky Gábort bírálta, egyébként éppen az Indexnek adott nyilatkozatában.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén döntöttek a városatyák arról, hogy létesüljön új buszsáv az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszánál. Megszavazták azt az előterjesztést is, amely a fővárosi tűzoltóság parancsnoka elleni fegyelmi eljárásról szólt. Azért kellett fegyelmit indítaniuk a városatyáknak, mert erre a fővárosi közigazgatási hivatal kötelezte a testületet.