A Vízművek nem vesz Tibi csokit

2005.11.24. 12:08
A jövő évi fővárosi közüzemi díjak emeléséről tanácskozott csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz összegyűjtötte, hogy 2001 óta mennyivel emelkedtek a budapestiek terhei.

A Fővárosi Közgyűlés napirendre sem vette a Fidesz indítványát, miszerint garanciarendeletre lenne szükség azért, hogy a közüzemi díjak ne emelkedhessenek az infláció fölötti mértékben. Kupper András frakcióvezető javaslatát a közgyűlés elutasította, és folytatta tárgyalását a díjemelésekről.

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes azonban válaszolt érdemben is Kupper felvetéseire. Szerinte ha elfogadják a díjemeléseket, akkor egy átlagos budapesti lakásban élők mindössze 330 forinttal több rezsit fognak fizetni havonta.

Vajda szerint azonban nem szabad a fogyasztói kosárhoz, az átlagos inflációhoz hasonlítani a közüzemi díjakat, mert azok beszerzései eltérő mértékben változnak az általános feltételekhez képest.

A Vízművek például viszonylag kevés Tibi csokit és zöldséget vásárol, viszont sok embert foglalkoztat, mondta Vajda. Márpedig az Országos Érdekegyeztető Tanács valószínűleg hamarosan reálbéremelésről állapodik meg, tehát a munkabér költségei az átlagos inflációnál jobban emelkednek majd például jövőre.

Éppen ezért Vajda szerint nem szabad kikötni a közüzemi díjak emelésének felső határát, hiszen az üzemanyag és az elektromos energia is 9, illetve 7 százalékkal emelkedett, ami jóval magasabb érték a fogyasztói inflációnál, márpedig a közműcégek inkább ilyen nyersanyagokat vesznek igénybe.

Mialatt Kupper javaslatát elutasították, a fideszes városatyák táblákat tartottak levegőbe. Ezeken azok az adatok voltak, amelyeken felsorolták, mennyivel volt nagyobb az elmúlt években a pesti közüzemi díjak emelése az átlagos inflációnál. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes eközben azt mondta: "Ez szép. Nincs több?! Kupper úrnak nincs is táblája!"

A Fidesz számításai szerint egyébként a BKV 2001-hez képest 78 százalékkal jobban drágult, mint az átlag infláció, a szemétdíj 62,2 százalékkal haladta meg az általános fogyasztói kosár drágulását, a temetkezés 53,3 százalékkal, a csatornázás 89,1 százalékkal, a vízdíj 36,3 százalékkal drágult pluszban ez idő alatt.

A közgyűlés döntött a szippantyúzás 5,9 százalékos drágulásáról, a szemétdíj 5,7 százalékos emeléséről és a temetkezés 5,6 százalékos díjemeléséről. Ez utóbbi azonban a valóságban - a lakosságot érintő intézkedések ellentmondásos hatásai miatt - 3,4 százalékos többletkiadást okoz majd az ügyfeleknek. A kéményseprésnél szintén hasonló a helyzet: a főváros 4,2 százalékkal emeli ennek a díjait, de az országos áfacsökkentés miatt ez a valóságban nem lesz érzékelhető, hiszen a 25 százalékos általános forgalmi adó 20-ra csökken, így még némileg mérséklődhet is a díjszabás.

Döntött a közgyűlés a fővárosi díjkompenzációs rendszerről is. Jövőre 25 százalékkal többet adnak a rászorulóknak, összesen 1,8 milliárd forint lesz a lakásrezsi-támogatás. Kibővül a támogatásra jogosultak köre is, minthogy emelték az ehhez szükséges jövedelemhatárokat. Így például a távhő-szolgáltatási díjkompenzáció esetében 40 ezer forintról 45 ezer forintra emelkedik az egy főre jutó havi jövedelemhatár, illetve a gyermekét egyedül nevelők esetében 48 ezer forint egy főre jutó jövedelemről 55 ezer forintra.