Kapucnis bliccelők játsszák ki a BKV-razziát

2005.04.07. 14:23
Csütörtökön a kettes metrón kezdődött a BKV totális jegyellenőrzési akciója és várhatóan az év végéig tart. Az ellenőrök csak azokat büntetik a metrólejáróknál, akik nem hajlandók jegyért visszafordulni a pénztárhoz. Tapasztalataink szerint a leghatékonyabban a Blaha Lujza téren dolgoznak az ellenőrök, a legcsinosabbak viszont a Batthyány téren.
"Eddig is utáltak minket, most még jobban fognak" - mondja egy jegyellenőr csütörtök reggel hét órakor az Örs vezér téri metróvégállomáson. A BKV totális jegyellenőrzési akciójának első napja. Az utasokat az eddigi gyakorlattól eltérően nem az állomásról való távozáskor, hanem érkezéskor ellenőrzik. A módszer utasbarát, mert a menetjegyet, bérletet felmutatni nem tudókat visszaküldik a pénztárhoz, büntetést nem kell fizetniük.

Bliccelni kapucnival


Klikk a képre!
A Stadionok megállónál mégis büntetnek az ellenőrök. "A bliccelők egy része úgy gondolja, hogy potyázott már annyit, hogy kifizesse a kétezer forintos pótdíjat" - mondja Lucza Mihály, a BKV menetbevételi főosztályának vezetője. "De olyan utasok is vannak, akik otthon felejtették a bérletüket, ők egy hatszáz forintról szóló csekket kapnak."

A vérbeli bliccelőnek nem szegi kedvét a szigorított ellenőrzés. Annál is inkább, mert ha átjut az ellenőrök sorfalán, akkor már nyert ügye van, kifelé senki sem ellenőrzi az utasokat. (A Stadionoknál kipróbáltuk, egyedül jöttünk fel a Stadion szálló felé eső kijáratnál, az ellenőr mégse kérte jegyünket.) A Keleti Pályaudvarnál több utast is látunk, akik buldózerként törik át az ellenőrök sorfalát. Egy nő kapucnit húzva a fejére siet a mozgólépcsőhöz, egy másik bliccelő egyszerűen elfut az ellenőrök mellett.

A chipkártyás beléptető rendszert ők sem tudják majd kijátszani, de erre, legalábbis a kettes metrón, még éveket várni kell. Hogy miért kellett a régi, jó karos rendszert megszűntetni vagy húsz évvel ezelőtt, azt senki sem érti.

Inkább gyalog

A Blaha Lujza téren dolgoznak az ellenőrök a leghatékonyabban. A mozgólépcső előtt nyolcan állnak sorfalat, néhány utas szemmel láthatóan életében először használja az automatát, majd bosszúsan mutatja néhány centivel az ellenőr szemétől a kezelt menetjegyet.

Miért váltottak ellenőrzési taktikát, vagy ahogy a BKV-sok fogalmaznak, "technológiát"? - kérdeztük Lucza Mihályt. "Nem a pótdíj-, hanem a jegybevétel növelése és a bliccelők kizárása a cél." A BKV éves jegybevétele harminckilencmilliárd forint, a bliccelők három-négymilliárdos kárt okoznak a cégnek. Arról, hogy az év végéig tartó akció mennyivel növelheti meg a cég bevételeit, még becslések sincsenek. Sok megrögzött bliccelő - különösen, ha rövid szakaszon utazik - a fokozott ellenőrzés láttán inkább gyalog folytatja útját. Mások inkább a felszíni tömegközlekedést veszik igénybe.

Nincs túljelentkezés


Tekintse meg képeinket!
A Batthyány téren nemcsak a metrón, hanem a Békásmegyer felől befutó HÉV-en is az új módszerrel ellenőrzik a jegyeket. A fotózáshoz a forgalmista engedélye kell; végignéz az ellenőrökön, megigazít egy gallért, kivesz egy zsebből kilógó Nemzeti Sportot, megerősít egy nyakkendőcsomót, indulhat a fotózás.

Lucza Mihály szerint téved az, aki azt gondolja, hogy a kettes metrón kívül más vonalakon nyugodtan utazhatnak a bliccelők. Száz ellenőr dolgozik a piros metró vonalán, háromszáz ember máshol szólítja fel az utasokat menetjegyük, bérletük bemutatására.

Új ellenőröket nem vesz fel a BKV, bár nincs hír arról, hogy túljelentkezés lenne.