Hétfőtől újabb útfelújítások

2006.08.20. 20:46
Az eddig a metrópótló buszok által is használt, két nagyforgalmú budai útszakaszon is felújítás kezdődik hétfőn, miután a kettes metró újra teljes hosszán közlekedik.
Hétfőn a főváros I. kerületében a Csalogány utcában a Bem rakpart és a Széna tér között, valamint a Krisztina körúton a Mikó utca és a Magyar Jakobinusok tere között kezdődik útfelújítás - tudatta közleményben vasárnap a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája az MTI-vel. A korábbi terveknek megfelelően a Fővárosi Önkormányzat e munkák kezdetét augusztus 21-ére ütemezte, mivel a metrópótló autóbuszok ezt a két útvonalat is használták. A mostani munkák megkezdésének idejére a 2-es metró felújítása befejeződött, újra teljes vonalon közlekednek a metrószerelvények - olvasható a közleményben.

A Csalogány utcának a Széna tér felőli végét már júniusban felújította a kivitelező, hétfőtől a fennmaradó szakaszon dolgoznak majd az útépítők. Mindkét helyszínen a régi burkolat marásával kezdik a munka és ezzel egy időben megkezdik a megrongálódott szegélyek újjáépítését is. Az útalap hibáinak javítását követően két réteg aszfaltot fektetnek az útra és átépítik a buszmegállókat is. A munkálatokat - amelynek kivitelezője a STRABAG Zrt. - a forgalom fenntartása mellett végzik, a forgalmat szakaszos sávlezárások lassítják. A kivitelezés teljes időtartamára a járművek sebességét óránként 30 kilométerre korlátozzák, valamint a táblákkal megjelölt szakaszon tilos megállni.

A tervek szerint mindkét útszakasz felújítása szeptember 20-án fejeződik be, ám ez "a körülmények és az időjárás függvényében változhat" - hangsúlyozta a közlemény. A Fővárosi Önkormányzat 2005-ben indította el a Podmaniczky-programot, amely során 400 kilométer utat újít fel a főváros a kormányzat anyagi támogatásával. A munkák végeztével az összes fővárosi kezelésű útfelület mintegy 40 százaléka újul meg.

A múlt évben új burkolattal ellátott utak hossza 80, s idén 200 kilométer lesz. A munkák minden budapesti kerületet, összesen 172 útszakaszt érint.