Pató Pál úrról neveznék el a bazársor helyét

2005.09.12. 14:37
A Pató Pál-park nevet adná a Fidesz annak a Károly körúti területnek, amelyre névpályázatot hirdetett a Városháza.

Évtizedekig rondította a Károly körutat az a szörnyű bazársor, amelynek lebontása befejeződött, és az erről szóló bejelentéssel együtt Demszky Gábor főpolgármester ismertette elképzeléseiket, miszerint a területen átmenetileg park létesül.

A bazársor bontását már sokan javasolták, így nemcsak Demszky Gábor készült erre évek óta, hanem a mostani bejelentésen megjelent Endrédy István is, aki a Fidesz-frakció részéről már 1996-ban hasonló indítványt tett.


Demszky most elmondta, a beruházás első szakaszában 3280 négyzetméteres területet bontottak le, és mintegy hatezer négyzetméternyi parkosított tér épül. A bontás és a parkosítás 200 millió forintba kerül. A városházi telken a kertet várhatóan két hónap alatt építik meg, amely így legkorábban októberben készülhet el.

A terület kockakő-burkolatot kap, és murvás sétányokat is kialakítanak. A park határát az utcafronttól 50 méterrel beljebb hozzák, s 200 méteres kerítést építenek a régi középkori városfal védelmére. Utcabútorok és közvilágítás is lesz itt.

A Fidesz drágállja az ideiglenes jelleget

Ezzel szemben Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy a most kialakított park Budapest legdrágább zöldterülete lesz, amelynek négyzetmétere félmillió forintba került. Az eddig összesen ráköltött 1,5 milliárd forint nyomán most is csak ideiglenes park létesül, jóllehet a Fidesz szerint véglegesen zöldterületre lenne itt szükség. Kupper úgy vélte, hogy a hatalmas bazalt kockakövek olyan nagy hőt sugároznak majd nyáron, ami kipusztítja a meglévő gesztenyefákat. Kupper azt is elmondta, hogy a park azért kerül 1,5 milliárd forintba, mert már több eredménytelen pályázatot bonyolított le a Városháza, a bontás és az új zöldterület létesítése pedig tovább növelte a hosszú évek óta szaporodó költségeket.

Ezzel szemben a Városháza sajtóirodáján azt mondták az Index kérdésére, hogy a park azért olyan drága, mert olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az ott elhelyezendő növények átszállítását akkor, ha véglegesen beépül a telek.


A Városháza ugyanis hamarosan pályázatot ír ki a terület hasznosítására. (A Fidesz információi szerint szálloda és/vagy kereskedelmi létesítmények kaphatnak itt helyet.) Demszky Gábor viszont arról beszélt újságíróknak, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mi épül itt, csak az biztos, hogy többféle tervet dolgoztak ki. Eszerint a tűzoltóság és /vagy a Merlin színház is új helyre költözhet, más variációk szerint viszont a színház is megmaradhat jelenlegi helyén, a Gerlóczy utcához közeli részen.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy mi lesz a Károly körút egyik legjobb adottságú telkén, az azonban bizonyos, hogy a főváros pályázatot ír ki, amelynek során október elsejéig várják a javaslatokat az új park elnevezésére. A javaslatokat a - napokban létesítendő - park@budapest.hu e-mail-címre várják. A Fidesz frakcióvezetője, Kupper András máris előállt egy javaslattal. Tekintettel az építkezés elhúzódására a Pató Pál Park nevet választotta ki.