Új utcát nyitnának Angyalföldön

2006.04.25. 16:52
Két városrendezési projektről is döntenie kell a Fővárosi Közgyűlésnek csütörtökön: az egyik a Hajógyári sziget beépítése, a másik a XIII. kerületi városrehabilitáció. Ez utóbbi során új utcát nyitnának meg Angyalföldön.

Átdolgozták az óbudai Hajógyári-szigetre tervezett fejlesztéseket a fővárosi önkormányzatnál, pontosabban a Városháza arra szorította a privatizált terület új tulajdonosát, hogy kisebb fejlesztéseket valósítson meg a korábban tervezettnél, mondta Demszky Gábor keddi sajtótájékoztatóján.

A környezetvédők tiltakoznak

Mint ismeretes, az Óbudai-szigeten felvázolt tervek ellen több környezetvédelmi szervezet is tiltakozott korábban, és emiatt a Fővárosi Közgyűlés elnapolta a kérdés érdemi megvitatását márciusban.

A főpolgármester most - korábbi kijelentéseit részben megismételve - elmondta, kevesebb szállodai szoba, kisebb konferencia-központ és eleve kevesebb beépített terület lesz a sziget déli részén, ahol most is gyárterület található.

Demszky hangsúlyozta, hogy a 400 milliárd forintos összértékű projekt 35 százalékos beépítéssel kell, hogy számoljon, az eredeti 10 ezres helyett csak 3,5 ezres konferenciaközpont lehet, és a befektető vállalta, hogy a kivételes régészeti kincset, Hadrianus római kori palotáját is feltárja.

Alagutat is építenek majd

A befektető mindemellett kiszélesíti és korszerűsíti a két meglévő hidat és alagutat is épít a szigetre, ahol kaszinók, sport- és szórakoztatási létesítmények, wellness-központ, apartmanházak és szállodák is épülnek majd.

Az alagút a Bogdáni út folytatásaként épülne meg a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatási szerint, az Árpád-hídról viszont még nem biztos, hogy megépül egy közúti kapcsolat, legalábbis ez derült ki Demszky szavaiból.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a sziget zöldterületeit nem érintik a fejlesztések, és a Sziget Fesztivál továbbra is itt bonyolódhat le. Új közúti és HÉV-csomópontokat is kialakítanak az elképzelések szerint. A közcélú beruházások összege meghaladja a 14,5 milliárd forintot - ezt a befektető magára vállalta -, tette hozzá Demszky. Kiderült, hogy a befektető árvízvédelmi munkákat is elvégez majd a területen.

A terület rendezéséről a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén döntenek majd.

Városrehabilitáció Angyalföldön

Szintén a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie arról, hogy az önkormányzat támogatja-e a XIII. kerülettel közös projekt, az angyalföldi szociális városrehabilitáció megkezdését.

A rehabilitáció célterülete a Lehel utca-Dózsa György út-vasútvonal-Bulcsú utca által határolt régió, ahol nagyon magas a szegények, az inaktívak, a munkanélküliek, az időskorúak aránya. Demszky Gábor szerint a roma népesség részaránya ebben a körzetben eléri a 20 százalékot.

A beruházásban 2010-ig fővárosi támogatással öt önkormányzati ingatlant szanálnának, összesen 770 millió forintból. Felépülne egy 54 lakásos bérház, ennek költsége 700 millió forint. További 655 millió forintot tesz ki a közterület-rendezés és körülbelül 21 ezer négyzetméter út és járda felújítása.

A városrehabilitáció során Lőportár köz néven új utcát hoznának létre, illetve a Vágány utca egy szakaszát is megépítenék.