Haladékot kapott a Siemens a BKV-tól

2004.03.17. 06:54
Nem a tendert nyert villamosok, hanem egy prototípus futhat majd a Nagykörúton, írja a Magyar Hírlap, amely emlékeztet rá: Budapest korábban éppen ezt akarta elkerülni, mivel jól bevált járműveket akart vásárolni.
A Budapesti Közlekedési Vállalat nem fogadja el azokat a villamosokat, amelyekkel a Siemens megnyerte a körúti villamos tendert, írja a Magyar Hírlap. A lap keddi számában számolt be arról, hogy átmenetileg kivonják az európai városokból a Combinókat, mert egyes megrepedt elemek kettétörhetnek, és a tetőzet az utasokra omolhatna.

A BKV április végéig adott haladékot a Siemensnek arra, hogy megoldást találjon az alacsony padlós villamosok problémájára. A járművek késve érkezhetnek, ezért a közlekedési társaság kötbért számíthat fel.

Az eredeti Combino villamosok vázszerkezete alumíniumból készült. A Siemens, a Magyar Hírlap értesülései szerint, többek között azért tudta megnyerni a BKV pályázatát tavaly tavasszal a csaknem negyvenmilliárd forintos beruházásra, mert jelentős szempont volt az elbírálásnál, hogy a jármű milyen nehéz, mennyire terheli majd a pályát. A BKV most mégis rozsdamentes acélszerkezetű járművet kér a cégtől, amely a Combino főegységeit tartalmazza majd.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője a lapnak elmondta: ez a Combino már nem az a Combino lenne, amelyet a BKV megrendelt, hanem egy teljesen új jármű. Ha a Siemens most új járművet fejleszt ki, hiába használja fel a Combino egyes alkatrészeit, az új konstrukció, azaz prototípus lesz. Budapest ugyanakkor csakis bevezetett, jól bevált járműveket akartak vásárolni.