Hajtóvadászat indulhat az illegális vízfogyasztók ellen

2004.02.13. 16:26
Háromszoros büntetőtarifával sújtaná a Vízművek az illegális vízfogyasztókat - értesült az Info Rádió. A társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a lopások miatt, a jelenlegi szankcióknak ugyanis nincs visszatartó erejük. A cég javaslatát hétfőn tárgyalja a főváros vezetése.
Az Info Rádió értesülései szerint háromszoros vízdíjjal, visszamenőlegesen büntetné a Vízművek a víztolvajokat egy most elkészült önkormányzati rendelet tervezete szerint. A rajtakapott illegális vételező napi fogyasztását becslés alapján állapítanák meg, a használat idejét pedig több külső körülmény, például a szerelvények elrozsdásodása szerint.

Nem az ügyeskedő állampolgároknak kell rettegniük

A Vízművektől származó információk szerint a társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a víztolvajok miatt. Ugyanakkor a társaság nem tud fellépni a szabálysértők ellen, a hatósági eljárás és a kis összegű bírság nem visszatartó erejű.

Olyanok vagyunk mint a BKV-ellenőrök: jegyet adunk el a bliccelőknek - jellemezte a helyzetet a Vízművek egy magát megnevezni nem kívánó vezetője. Nem az ügyeskedő állampolgárok érdekesek elsősorban a cég számára, hanem a nagyfogyasztók. A legnagyobb illegális vételezők közé a gazdag, medencével rendelkező lakosok, autómosók, építkezések egy jelentős része tartozik.

Előfordult nemrég, hogy a Vízművek székházától 50 méterre épülő banképület építkezésénél lopták a vizet egy paraván mögé rejtett tűzcsapból. A lebukás után a pénzintézet szó nélkül kifizette a bírságot, csak ne verjék nagydobra a történteket.

Jogi aggályok

A Vízművek javaslatát hétfőn tárgyalja a főváros vezetése, majd ezt követően a közgyűlés. Jogi szakértők azonban már most jelezték aggályaikat a tervezettel kapcsolatban.

A szabálytalan vízvételezésnek ugyanis megvan a törvényes szankciója, még ha nincs is visszatartó ereje. Az álláspont szerint ezen felül a Vízműveknek nem lehet joga szankciókat alkalmazni, még akkor sem, ha önkormányzati rendelet hatalmazza fel rá.