Sólyom 'tökösségéről' írnak a külföldi lapok

2006.06.23. 14:09
Bár a külföldi újságok többségében az amerikai elnök budapesti látogatása nem első oldalon szerepel, több külföldi lap is méltatja Sólyom László határozottságát, amellyel az emberi jogok tiszteletben tartására hívta fel Bush figyelmét. Több lap is felrója, hogy sántít Bush párhuzama ’56 és Irak között, s emlékeztetnek az USA érdektelenségére az 1956-os magyar forradalom idején.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A német konzervatív lap szerint míg Bécsben diplomatikusan mérlegelők voltak az osztrák politikusok, Sólyom László annál határozottabban és egyenesebben fejtette ki, hogy a terrorizmus elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha összhangban áll a nemzetközi joggal.

Süddeutsche Zeitung

A német liberális újság úgy véli: Busht Budapesten emlékeztették "Amerikának a magyarországi felkelésben játszott dicstelen szerepére". Bush a vendéglátók szemszögéből nézve "tulajdonképpen Canossát járt, anélkül, hogy ezt igazán felfogta volna". A német szerző szerint annak idején Medgyessy Péter "elszámította magát", amikor az iraki háborúban az USA szövetségeseihez csatlakozott az Amerika oldalán szövetségesi szerepet vállaló országokhoz. Ma az iraki vállalásra nem igazán akarnak emlékezni Magyarországon, Taszár bizonytalan érzéseket kelt, Guantánamo sokakat emlékeztet a Gulagra, "a szigorú államfő, Sólyom László ezért is intette meg nyilvánosan amerikai kollégáját."

Le Figaro

A francia lap szerint Bush improvizált látogatása Budapesten része volt az amerikai érdekekkel, euroatlanti struktúrákkal rendelkező és a demokratikus értékekhez ragaszkodó posztkommunista közép-európai országok ügyes babusgatásának. A konzervatív újság szerint az óvatos magyar külpolitikai álláspontot ismételte meg Sólyom László köztársasági elnök is, amikor Bush előtt arra figyelmeztetett: a terrorizmus elleni harcnak összhangban kell lennie a nemzetközi joggal. A Le Figaro megjegyzi: a fiatalok Magyarországon 1956 helyett inkább a foci vb-vel vannak elfoglalva, a Bush elleni tiltakozásokat pedig érdektelenség jellemezte.

Lidové Noviny

A cseh konzervatív napilap pénteki jegyzete szerint kissé sántít az a párhuzam, amelyet George Bush amerikai elnök vont meg Budapesten a mai iraki helyzet és az 1956-os Magyarország között. Bár mindkét esetben a zsarnokság elleni harcról volt szó, a magyar felkelés népfelkelés volt, tehát alulról indult, Irakba viszont külföldről hozták el a szabadságot. A lap megjegyzi azt is, hogy Bush nagyvonalúan nem beszélt arról, hogy az USA miért "fütyült" annak idején az 56-os magyar forradalomra.

Moszkovszkije Novosztyi

A Moszkovszkije Novosztyi című liberális hetilap online tudósítása szerint Magyarország igyekszik távol tartani magát euroatlanti partnereinek nézeteltéréseitől, de a pragmatikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök számára az amerikai pólus marad irányadó (a népes amerikai magyarság és az amerikai cégek komoly magyarországi befektetései miatt).

Neue Zürcher Zeitung

Nagyon egészségesnek minősítette az amerikai-magyar viszonyt a svájci napilap, amely pénteken címoldalán számolt be George Bush budapesti látogatásáról. A konzervatív újság megállapította, hogy Magyarország lojális, ha – s itt Sólyom László kijelentéseire utal - nem is kritikától tartózkodó szövetségese az Egyesült Államoknak.

Die Presse

A konzervatív osztrák napilap is idézte Sólyom László kijelentéseit az emberi jogok tiszteletben tartásáról, s békülékenyebbnek látta Gyurcsány Ferencet, aki arra utalt: az európaiaknak szakítaniuk kell azzal a téves felfogással, hogy Európa az erkölcsiséget, Amerika pedig a hatékonyságot testesíti meg, mert e kettőnek együtt kell járnia az óceán mindkét oldalán.