Nyílt vagy titkos szavazás döntsön Gyurcsányról?

2006.10.03. 10:10
Nem rendelkezett felhatalmazással Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra, hogy megszavazza az országgyűlés pénteki, rendkívüli ülésének napirendjét. A KDNP csak titkos szavazáson szavazna Gyurcsányról, bár a házszabály bizalmi kérdésekben egyértelműen nyílt szavazást ír elő.

Nem született döntés az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésnapjának menetrendjéről a házbizottság keddi ülésén, a Fidesz képviseletében megjelent Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes ugyanis nem rendelkezett kellő felhatalmazással arra, hogy a Fidesz nevében rábólintson a házelnök napirendi ajánlására. Szili Katalin szerint vita volt arról, hogy titkos vagy nyílt szavazással történjen a kormányfő által bejelentett bizalmi szavazás.

Úgy tudjuk, hogy Rubovszky György (KDNP) világossá tette, pártja képviselői csak akkor vesznek részt a rendkívüli ülésen, ha titkos szavazással döntenek Gyurcsány Ferenc és kormánya sorsáról.

A pártok délután háromkor folytatják a megbeszélést, Répássy az ülés után annyit közölt, mivel a Fidesz vezetőihez hétfő este jutott el a kezdeményezés, a Fidesz elnöksége ezekben a pillanatokban alakítja ki álláspontját. Arról sem sikerült megegyezni, hogy az összesen öt órás időtartamú ülésen legyenek-e interpellációk.

"A házszabály teljesen egyértelműen fogalmaz, azaz a bizalmi szavazás nyílt voksolással történhet kizárólag" - nyilatkozta munkatársunknak Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A házbizottság délután folytatja ülését.