Citadella: Újabb teraszvita

2003.09.12. 08:30
Új teraszt épített a Citadella 4U Kft., ezúttal azonban nem a lődombon, hanem a bunkeren belül nyitott vendéglátóhelyet a Citadella üzemeltetője. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal újfent törvénysértőnek tartja a létesítményt, mert ezt is engedély nélkül húzták fel. Veres István, a cég ügyvezetője viszont azzal érvel, hogy még mindig nincs meg a Citadella egyedi védettségét igazoló okirat, így nem volt szükség engedélyre.
Veres István az új teraszon
Újabb teraszt épített a Citadellára a tavalyi terasz-szappanopera főszereplője, a Citadella 4U Kft. A vendéglátóipari egység a korábban a területen lévő terasz helyett létesült, nyilatkozta az Indexnek Veres István, a Citadella 4U Kft. ügyvezető igazgatója. Veres nem kért engedélyt a faborítású teraszra, amelyen gerendák mellett tető és pult is helyet kapott. Érvelése szerint az építmény nem építésiengedély-köteles, mert nincs meg a Citadella egyedi védettségét igazoló dokumentum, a faterasz különben is mobil egység.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti irodája viszont úgy látja, hogy a beruházás engedélyköteles lett volna, ezért első fokú határozatában elrendelte a félig kész létesítmény lebontását. Az örökségvédelmi hivatal indoklásában arra hivatkozott, hogy minden olyan tevékenység, amely a talaj és a felette lévő légtér tartós megváltozásával jár, a környezetvédelmi hatóságok engedélyével építhető csak fel, ez pedig nincs meg. A hivatal szerint a Citadella 4U az építésügyi hatósági eljárásról szóló szabályt is megsértette, mert felhúzott létesítményt tipusa nincs nem engedélyköteles kivételek között.

A Citadella 4U fellebbezett, a felek a másodfokú döntésre várnak, bontás egyelőre biztosan nem lesz. Veres István egyébként úgy gondolja, könnyen lehet, hogy még az eljárás vége előtt maga bontja le a teraszt, hiszen azt télen úgysem lehet működtetni.

Emlékezetes, hogy a Citadella 4U Kft. tavaly a Citadella lődombjára épített teraszt engedély nélkül, néhány hétig üzemeltette is, a hatóságok azonban elrendelték a hatósági bontást, amit némi huzavona és időhúzás után végre is hajtották. Az igazságszolgáltatás gyorsaságát jól jellemzi, hogy a bíróság a napokban fog dönteni a terasz fennmaradási engedélye iránti kérelméről, noha a helyén már újra csak a fű nő.