Csehák: Csak egy évre vállaltam

2003.09.03. 15:21
Csehák Judit a kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette: lemondott egészségügyi miniszteri posztjáról és parlamenti mandátumát sem tartja meg. Csehák cáfolta, hogy lépése a tárca költségvetésével volna kapcsolatos, mint mondta egy évre vállalta a tisztséget, és ha rajta múlik már júniusban felállt volna.
Megerősítette a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Csehák Judit egészségügyi miniszter, hogy felmentését kérte a kormányfőtől. A távozó kormánytag lemondását a miniszterelnök elfogadta. Csehák cáfolta, hogy a tárca jövő évi büdzséjének összeállításával függne össze lépése. Csakúgy, mint a tavasszal leköszönt Görgey Gábor kulturális miniszter, Csehák is azzal indokolta lemondását: egy évre vállalta a miniszteri posztot, amikor Medgyessy Péter felkérését elfogadta. Ennek megfelelően már júniusban távozni akart a miniszteri székből, de akkor a kormányfő azt kérte, a távozással várják meg a szeptembert. Csehák bejelentette, hogy az MSZP országos listáján szerzett mandátumáról is lemond.

#alt# Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatóján jelezte, hogy más miniszter-, vagy szóvivőcsere nem szerepel napirenden. A szóvivő ezzel a nyilatkozatával arra utalt, hogy vita ugyan volt a a párt keddi elnökségi ülésén egyes szocialista miniszterek tevékenységéről, illetve kommunikációs hibákról, de ennek állítása szerint nem lesznek személyi konzekvenciái.

A leköszönő miniszter nem indokolta, miért távozik, de megemlítette, hogy a családjával abban állapodott meg: csak egy évre vállalja. Korábbi lapértesülések szerint azzal indokolta lépését a miniszter, hogy "nem lát esélyt a szociális fordulatra". Csehák Judit a Népszabadság szerint sérelmezte, hogy a tárca büdzséje a minisztériumban készült számításhoz képest 50-70 milliárd forinttal lesz alacsonyabb, ami már nem ad lehetőséget a tervezett reform végrehajtására.

Csehák a jövőben egy állami finanszírozású betegjogi alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét tölti be. Véleménye szerint a kormányfő a jövő hétfőtől, vagy szeptember 15-től menti fel, de valószínűbb az utóbbi dátum, hogy utódjának a jövő héten legyen alkalma a bizottságok előtt nyilatkoznia elképzeléseiről.

A Népszabadság értesülései szerint most sem kizárt, hogy SZDSZ-es miniszter kerül a tárca élére, Csehák utódjelöltjei között van Vojnik Mária, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke és Molnár Lajos, a testület SZDSZ-es delegáltja is. Vojnik Mária az Indexnek szerdán cáfolta, hogy miniszteri ambíciói lennének. Ugyanakkor a hírek szerint Kökény Mihály jelenlegi politikai államtitkár a legesélyesebb utódjelölt. Kökény szerdán elérhetetlennek bizonyult a sajtó számára, munkatársai szerint "ma nem adhatják" az államtitkárt.

Csehák távozását több konfliktus előzte meg. Az idén tavasszal a kórháztörvény kapcsán keveredett vitába a köztársasági elnökkel. Mádl Ferenc nem írta alá a parlament által megszavazott jogszabályt, amelyet az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint számos szakmai szervezet is bírált. Csehák még aznap, Mádl döntésének napján újra a Ház elé terjesztette a javaslatot, amit az MSZP frakció ismét megszavazott. Vitába keveredett az egészségügyi miniszter a nyáron az Orvosi Kamarával, a gyógyszerészek képviselőivel is.

Mikola Csehák lemondásáról
Csehák Judit az első miniszter, aki távozik a süllyedő hajóról - mondta Mikola István a Fidesz szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Csehák Juditot "cserbenhagyta" kormánya, mert olyan költségvetési irányszámokat tűzött ki 2004-re, amelyek mellett nem teljesíthető az MSZP választást nyerő konszolidációs programja, de veszélybe kerül az egészségügyi rendszer működőképessége - közölte az Orbán-kormány egészségügyi minisztere.

Mikola István elmondta: sajnálja Csehák Juditot, aki "nehéz örökséget" hagy maga után. Csehák Judit "öröksége" kapcsán utalt a kórháztörvényre, amely szerinte az egész világon szokatlan módon nyereségérdekelt pénzügyi és multinacionális befektetők kezébe juttatja az egészségügyi intézményeket. "Anarchikus állapotok" maradnak a gyógyszerpiacon és "súlyos konfliktusok az egészségügy szereplőivel" - tette hozzá. A Fidesz reméli, hogy a miniszterelnök alkalmas embert talál az egészségügyi tárca irányítására, aki folytatja majd az előző kormány változtatásait, mert nem lehet egy ciklusban gondolkodni - mondta Mikola István.