Ibolya vagy Kornél a párt halála?

2008.09.12. 13:12
Nagy korteskedés folyik az MDF két esélyes elnökjelöltje között. A 101 választmányi tag szombaton fordítja célegyenesbe a tisztújítást, hatról háromra szűkíti azt a jelölti kört, amiből az országos gyűlés két hét múlva pártelnököt választhat. Dávid Ibolya kihívója, Almásy Kornél a stagnáló népszerűségre hivatkozik, a régi vezető pedig a Kuncze-effektusra próbálja ráirányítani a tagság figyelmét, vagyis, mi lesz az MDF-fel, ha ő nem lesz.

A hosszú idő után tétre menő elnökválasztás következményei komoly aggályokat keltettek az MDF jelenlegi vezetésében. A pártban mostanában szokatlan és kiélezett helyzetben a pártelnökség reális veszélyként értékelte, hogy az irányításért folyó küzdelem akár a parlamenti frakció végét is okozhatja.

Az Index információi szerint az elnökség a közelmúltban tartott ülésén garanciákat kért Dávid Ibolya kihívójától, Almásy Kornéltól arra, hogy a tisztújítás után is megpróbál együttműködni a közismerten Dávid-párti országgyűlési képviselőkkel. Az MDF-vezetés leginkább attól tartott, hogy Dávid Ibolya ismételt megválasztása után Almásy és támogatói kiülnek a frakcióból. A képviselőcsoport már két honatya távozása után is a minimális létszám, tíz alá csökkenne, és megszűnne.

Almásy az Index kérdésére azt mondta, hogy minden alapot nélkülöznek a róla terjesztett állítások. A választmányban legkevesebb 45 százalékos támogatásra számít, ezért nem teheti meg, hogy cserbenhagyja azokat, akik rá szavaztak.

Az országos választmány 101 tagja szombaton dönt arról, hogy kik kerüljenek az eddig jelölést kapott hat politikus közül az elnökválasztás utolsó körébe. A választmánynak Dávid Ibolya és Almásy Kornél mellett Hock Zoltán, Viniczai Tibor, Olajos Péter és Karsai Péter közül kell kiválasztani a három továbbjutót.

A szavazást az utóbbi hetekben éles kampány előzte meg a párt fővárosi és vidéki alapszerveiben. Almásy érvrendszerét arra alapozta, hogy a sokszor újraválasztott Dávid Ibolya nem tudott lényes eredményt elérni a párttal, és jelenleg is a hat évig kormányzati pozícióban erodálódó SZDSZ-hez hasonló népszerűségi mutatókkal rendelkezik.

A Dávid-pártiak is találtak használható érveket az SZDSZ-es példatárban. Az újrázni kívánó elnök támogatói a liberálisok mélyrepülésére hivatkoznak, ami Kuncze Gábor távozása után következett be. Arról próbálják meggyőzni a tagságot, hogy teljesen kiütné az MDF-et is, ha a párt egyetlen, a népszerűségi listán még mindig magasan jegyezett politikusának mennie kellene az MDF éléről.