Nyomoznak a Defend megfigyelései ügyében

2002.07.19. 15:18
Elrendelte a nyomozást a Defend Kft. ügyében az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. A Magyar Fejlesztési Bank új vezetése azért tett feljelentést, mert a bank korábbi vezetése megfigyeltette a pénzintézet ügyfeleit, munkatársait, de például a Magyar Hírlap egyik újságíróját is. Ráadásul találtak olyan információkat is, mely szerint a Defend hozzáfért a titkosszolgálatok, illetve az adóhatóság adatbázisaihoz.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a HavariaPress híre szerint különleges adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt kezdeményezett eljárást ismeretlen tettes ellen. A feljelentésben foglaltakat megalapozottnak vélték a rendőri vezetők, ezért a nyomozók hamarosan begyűjtik a szükséges dokumentumokat és megkezdik az érintettek kihallgatását. A Magyar Fejlesztési Bank a közelmúltban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert az intézmény átadás-átvételekor olyan iratok kerültek elő, amelyek szerint egyesek állam-, adó-, és banktikot sértettek és az így szerzett információkat jogosulatlanul használták fel.

Ötvenöt személyt figyeltek meg

Amint arról az Index korábban beszámolt a bank új vezetése által felelt iratok szerint 55 magánszemélyt, illetve kisebb kft-ket figyelt meg a Földi László egykori hírszerző tiszt által korábban vezetett vállalkozás. Földi László egykori cége, a Defend, amely az előző ciklus idején kis őrző-védő kft.-ből a legnagyobb állami vállalatok partnere lett, adó- és nemzetbiztonsági titkokhoz is hozzájuthatott az elmúlt években. A cég 1999-ben kötött keretszerződés alapján a Magyar Fejlesztési Bank számára is vállalt biztonsági megfigyeléseket, amelyeket minden egyes megbízás alkalmával eseti szerződésben pontosítottak.

Adótitkokhoz is hozzájuthatott a Defend?

A közismerten ipari kémkedést is oktató Defend az elmúlt egy évben közel 70 megfigyelést végzett el az MFB előző menedzsmentje számára. Az Index korábbi, nem cáfolt információi szerint a pénzintézetnek megküldött jelentései alapján nem zárható ki, hogy a cég ezekhez a munkákhoz az APEH, a Belügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal segítségét is igénybe vehette. Úgy tudjuk, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt jelentős informális támogatást élvező cég számos esetben hozzájuthatott magánszemélyek pontos, több évre szóló adóbevallási adataihoz.