Zaklatták a demecseri választókat?

2003.11.17. 01:02
Több bejelentés érkezett vasárnap délelőtt a demecseri megismételt időközi polgármester-választás első óráiban a helyi választási bizottsághoz, miszerint zaklatják a szavazókat a településen. A választási bizottság minden beadványt vissszautasított, formai okokra hivatkozva. Végül az ellenjelölt nélkül induló Kiss Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület jelöltje 1617 szavazatot kapott vasárnap, a megismételt demecseri időközi polgármester-választáson.
Az ellenjelölt nélkül induló Kiss Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület jelöltje 1617 szavazatot kapott vasárnap, a megismételt demecseri időközi polgármester-választáson - tájékoztatott Gyimesi Józsefné, a település jegyzője az előzetes eredményről.

A választáson a szavazásra jogosult 3379 helyi lakos közül 1770 járult az urnákhoz, így a részvétel 52,38 százalékos volt - mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzati hivatalának vezetője. (Bővebben >>)

A Hír TV cáfol, és dolgozni szeretne

Vitézi László rendező, a Hír TV forgatócsoportjának vezetője a leghatározottabban visszautasította azokat az állításokat, hogy kérdésekkel zaklatnák a demecseri szavazókat.

Minden alapot nélkülöző rágalomnak tartják a bejelentést, miszerint olyan kérdést tettek volna fel a szavazóknak, hogy "milyen ajándékot kaptak" és "tudják-e, hogy a jelölt cigány".

A rendező szerint a bejelentéssel a televíziós stáb munkáját igyekeznek megzavarni egyesek, hiszen a megindult vizsgálat miatt vasárnap délelőtt másfél órán át nem tudtak forgatni a demecseri választáson.

Papcsák ki sem mozdult otthonról

Papcsák Ferenc ugyancsak visszautasította a zaklatás vádját, és hangsúlyozta: rokonainál tartózkodik Demecserben, a reggeli órákban még az utcára sem ment ki, így aligha fenyegethetett bárkit is. A képviselő rágalomnak nevezte azt az állítást is, miszerint arra akart rábírni szavazókat, ne menjenek el voksolni.

A Magyar Televízió Szólás Szabadsága című műsora arról számolt be, a kormánypárti szavazók Papcsákot azzal vádolták, hogy gépkocsijával a szavazóhelyiségtől tíz-tizenöt méterre állt meg, figyelte a szavazókat, sőt a kocsijából is kiszállt, és 'befolyásolt'.

A Fidesz-szimpatizánsai ugyanakkor elmondták, hogy a szocialisták 'tömegével' vitték el szavazni az embereket.

A beadványok nem feleltek meg az előírásoknak

Már reggel hat beadvány érkezett a helyi választási bizottsághoz, amely az összes kifogást elutasította - tájékoztatta Peres István Gábor, a testület tagja az MTI-t.

"A bizottság formai okokra hivatkozva utasította el a beadványokat, a döntés ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottságnál lehet jogorvoslatot kérni" - mondta a bizottsági tag.

A megismételt választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság rendelte el különböző kampány-szabálysértések miatt Demecserben.