Sofőrjével vitette nyaralni magát Demszky

2004.07.29. 10:35
A főpolgármester szerda este a Klub Rádióban nyilatkozva kijelentette, hogy ő nem csak tisztességesnek látszik, hanem az is. Demszky beszélt a nyaralójáról, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt-től bérelt autójáról is.
Demszky Gábor főpolgármester szerda este a Klub Rádióban horvátországi nyaralójáról és autóbérléséről beszélt. Kiderült, hogy Demszkyt a sofőrje vitte le nyaralni az adriai nyaralóba, ahol jelenleg szabadságát tölti a főpolgármester. A sofőr ezután hazautazott, de a főpolgármester szabadsága után ismét leutazik érte, és előbb még a környéken elviszi egy hivatalos programra, majd hazahozza. Demszky szerint teljesen jogszerű, hogy a sofőrje viszi nyaralni. A főpolgármester igényét azzal indokolta, hogy neki elvették a jogosítványát.

A minisztereket is a sofőr viszi nyaralni

Demszky szerint, hozzá hasonlóan, számos minisztert is a sofőrje visz nyaralni. A főpolgármester jelenleg egy Opel Fronterával jár, amelyet havonta - saját fizetéséből - 150 ezer forintért bérel. Az autóra három hónapig van szüksége, mert állítása szerint hivatali járműve elromlott. Demszky ezzel az autóval jár majd Brüsszel és Strasbourg között is, ahol európai parlamenti képviselőként fog dolgozni. Hogy kifizetik-e a brüsszeli hivatalok az autóbérlést, Demszky nem tudta megmondani, viszont utalt rá, hogy megengedheti magának, hiszen EP képviselőként megduplázódott a jövedelme, amely így már havi 1,1 millió forint.

A Magyar Hírlap értesülése szerint a főpolgármester a Fővárosi Közterület-fenntartó (Főkefe) Rt.-től bérli a terepjárót, és a százötvenezer forintos bérleti díj a piacinak töredéke csupán, hiszen az autókölcsönző cégeknél havonta félmillió és nyolcszázezer forint közötti összeget kell fizetni egy hasonló kategóriájú autóért.

A műsorból az is kiderült, hogy Demszky lovait szintén a Fronterával vitték le a horvátországi nyaralóba, az autót viszont akkor már nem a sofőr, hanem Demszky egy barátja vezette. A lovakat a ház melletti istálóban helyezték el, amelyet Demszky feleségének szülei, egy több tízmillió forintot érő balatoni lakás eladásából újítottak fel.

Négymillió forintos megtakarítás

A műsorvezető kérdésére Demszky azt mondta, hogy ő egy átlagos anyagi helyzetű politikusnak számít. A horvátországi nyaralót befektetésnek szánja, a házat ugyanis, amikor nem tartózkodnak majd ott, ki akarja adni. Demszky arra is kitért, hogy számításai szerint ebben az évben négymillió forintos megtakarítása lesz.

Arról, hogy miként tudódott ki a horvátországi nyaraló, arról Demszky azt állította, hogy már két éve is szerepelt a vagyonnyilatakozatában, de a sztorit közlő Napi Ászhoz, a főpolgármester nyaralójának felújítását végző kivitelező egyik alvállalkozója ment el elszámolási viták miatt. Hogy Orbán Viktor, aki a műsorvezető közlése szerint szintén sokat jár Horvátországba, miért nem vett házat ugyanott, Demszky azt mondta, nem tudja, de azt sem hogy vett-e házat Orbán. Szerinte a horvátországi rajongás ugyanolyan ízlésre vall, és szeretné, ha a politikusok hozzá hasonlóan feltüntetnék vásárlásaikat a vagyonnyilatkozatban.

Kuncze: politikai következményei lesznek
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtök reggel arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Demszky Gábor horvátországi üdülőjébe olyan terepjáróval utazott ki, amelyet harmadannyiért bérelt, amennyiért más ember bérelhetné és a szolgálati gépkocsija is "utána ment a sofőrjével", kijelentette: "Ez valóban politikai probléma és a politikai problémáknak politikai következményei szoktak lenni". Kuncze a következményeket azonban nem részletezte.