Demszky: Nem félünk, mi vagyunk többen

2007.03.15. 13:20
Folyamatos füttyszó, kereplés és tojásdobálás kísérte Demszky Gábor budapesti főpolgármester ünnepi beszédét a Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál. Egy tojás el is találta a főpolgármestert, aki beszédében azt hangsúlyozta, "nem félünk".

“Ünnepelni jöttünk ma ide. Ünnepelni a szabadságot, a magyarságunkat, ünnepelni a tavaszt. Évtizedek óta eljövünk ide a Petőfi-szoborhoz minden március 15-én. 18 éve immár, hogy ezt félelem nélkül tehetjük. Most sem kell félnünk. És nincs kitől félnünk” – kezdte ünnep beszédét Demszky Gábor főpolgármester a Petőfi-szobornál. A főpolgármester beszédét folymatos füttyszó és tojászápor kísérte, egy tojás - a testőrök esernyős védelme ellenére - el is találta.

Mi vagyunk többen

"Mi, békeszerető demokraták – konzervatívok, szocialisták és liberálisok – többségben vagyunk ebben az országban. Tízből kilenc magyar tart velünk" - folytatta ünnepi beszédét. "Mi vagyunk többen. Akármilyen hangosan fütyül is most ez a kisebbség".

Demszky azt mondta, "ma könnyen jön a szánkra, hogy nehéz időket élünk, van okunk a kétségbeesésre, de valljuk be, 1848 óta jóval többször ment a sorsunk sokkal rosszabbul, mint ma. Hányszor volt sokkal komolyabb okunk a félelemre, az elkeseredésre, mint ma!"


Klikk!

A főpolgármester szerint az elmúlt másfél évszázad történelméhez képest most szerencsés éveket élünk, mivel egy egész generáció válhatott felnőtté úgy, hogy nincs személyes emléke sem háborúról, sem diktatúráról. "Ma senkinek sem kell azt tanácsolni a szeretteinek, hogy hagyják el az országot" - mondta.

Tojások, paradicsomok

"A félelem zsoldosai azonban ma mégis itt járnak közöttünk. Ők azok, akik miatt legbékésebb, vértelen forradalmunk ünnepét sokan félelemmel várták. Akiket nem érdekel, hogy a többség békét, egyetértést és szabadságot akar, akárcsak ’48-ban" - mondta. Szerinte ők azok, akik utcakövekkel, kereplővel, tojással, paradicsommal, naranccsal vagy éppen Molotov-koktéllal érvelnek. "Ők azok, akik csak akkor tudnak sokan lenni, ha mi otthon maradunk".

"Sehonnai, bitang ember az, aki miatt ma bármelyik polgártársunknak félnivalója lehet szabadon megünnepelni március 15-ét" - fogalmazott Demszky Gábor.

Úgy vélte, aki árpádsávos zászlókkal akarja ünnepelni március 15-ét, az semmit nem tud a történelmünkről, százezrek értelmetlen haláláról! "Hiszek benne, hogy többségük egyszerűen csak tudatlan. Csak a kisebbik részük akar valóban félelmet kelteni. A magyar szabadság ünnepén erről a helyről üzenjük nekik: nem félünk tőlük. Mi vagyunk többen."