Deszkapalánkkal takarták el a cigányokat a turisták elől

2003.10.07. 10:10
Zömében önkényes lakásfoglaló romák laknak azon a területen, amelyet a keszthelyi önkormányzat deszkapalánkkal egyszerűen eltakart. A helyi polgármester szerint a turisták elől akarják elfedni a látványt. Idegenforglami szempontokat mérlegelve a helyi cigány önkormányzat vezetője is jogosnak tartja az intézkedést, és az ott élő családok sem tettek panaszt.
Deszkapalánkot építtetett a keszthelyi önkormányzat a város határában lévő egykori téglagyár területén lévő omladozó házak elé, amelyekben öt önkényes lakásfoglaló család lakik, írja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó Mohácsi József polgármester szerint "nincs más megoldás, mint paravánnal eltakarni a nemkívánatos látványt a turisták elől". A roma családok elhelyezésére a helyhatóságnak nincs pénze, ezért döntöttek a palánkok mellett. A téglagyári telep közvetlenül a Keszthely--Hévíz összekötő út mellett, a "környék legforgalmasabb részén található", ahol rendszeresen megfordulnak külföldi turisták, akik a lap szerint "rácsodálkoznak a vigasztalan képet mutató épületekre és környezetükre".

A városvezető a napilapnak cáfolta, hogy a palánkkal gettót kívántak volna létrehozni, csupán a látványtól kímélnék a turistákat.

Nincs baja a palánkkal a keszthelyi cigány kisebbségi önkormányzatnak sem. Horváth Gyuláné azt mondta a Népszabadságnak, a téglagyári lakásokban élők nem tettek panaszt a palánk megépítése miatt, és ő maga is egyetért annak megépítésével, hiszen az idegenforgalmi bevételekre szomjazó városnak negatív reklámot jelentettek a "téglagyári roma családok piszkos, rendezetlen portái".