Rejtélyes javaslat az állampárti díjazottakra

2006.03.14. 21:45
Mosonyi Emil betegsége miatt nem veszi át március 15-én a Széchenyi-díjat, Fekete János az elismerést megköszöni Gyurcsánynak, Marjai Józsefről viszont nem tudni, megjelenik-e a kitüntetési ceremónián. A Fidesz a három díjazott elismerésének visszavonását követeli, az SZDSZ Fekete és Marjai ellen tiltakozik. Csak Mosonyi esetében derült ki biztosan, ki javasolta elismerésre.

Sólyom László államfő hétfőn alkotmányértelmezést kért az alkotmánybíróságtól, mert nem értett egyet három személy kitüntetésével március 15-e alkalmából. Az Index - azóta sem cáfolt - értesülései szerint az államfő Fekete János közgazdász, a nemzeti bank korábbi elnökhelyettesének, Marjai József egykori miniszterelnök-helyettesnek és Mosonyi Emil mérnöknek, a vízlépcső egyik atyjának állami elismerését tartja aggályosnak. Sólyom - törvényi lehetőség híján - mégis aláírta a kitüntetési listát.

Nem megy el

Mosonyi Emil vízépítő mérnök betegsége miatt nem lesz az ünnepségen, a tervek szerint csak májusban veszi át a díjat. Fekete János a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: március 15. számára nemzeti ünnep, "a javaslattevő a magyar kormány feje, úgyhogy az, hogy ki közvetíti, az olyan nagyon nem számít nekem." Elmondta, elmegy a parlamenti ünnepségre, átveszi az elismerést, és meg fogja köszönni Gyurcsány Ferencnek.

A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójának nemzetközi tanácsadójaként bemutatott közgazdász megjegyezte, hogy az államfő által kifogásolt három ember átlagban 88 éves, "csupa aggastyán", 50 évet dolgoztak. "Nem járna kitüntetés sem Fekete Jánosnak, sem Marjai Józsefnek" - nyilatkozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kedden az RTL Klub Híradójának.

Az SZDSZ ellenzi

"Én nem értek egyet a kitüntetésekkel, mert úgy ítélem meg, hogy mind Marjai József, mind Fekete János 1990 előtti tevékenységükért felteszem, hogy minden elismerést megkaptak" - mondta Kuncze. A rendszerváltás óta "nem ismerek olyan tevékenységet a részükről, ami kitüntetést érdemelne", tette hozzá az SZDSZ elnöke.

A kereskedelmi csatorna híradója szerint Kuncze Gábornak nincs kifogása Mosonyi Emil kitüntetésével kapcsolatban, mert az akadémikus generációkon keresztül tanította a vízügyi szakembereket. A Fidesz kedden azt közölte: azt várja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a köztársasági elnök által kifogásolt három személy kitüntetésre jelölését. Selmeczi Gabriella szóvivő szerint az ő jelölésük az "egész rendszerváltást vonja kétségbe".

Gyurcsány nem módosít

Nyakó István, az MSZP szóvivője álságosnak és visszatetszőnek nevezte, hogy az idei kitüntetések ügyét a Fidesz a miniszterelnök személye elleni méltatlan politikai támadásra kívánja felhasználni. Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádióban kedden sugárzott interjújában kijelentette: a kitüntetésre javasolt személyek listáját egyéni, politikai megfontolásból nem módosítja a kormány.

Gyurcsány szerint 1990 óta egyetlen olyan alkalom sem volt, amikor a kormány a Kossuth-díj bizottság által javasoltak listájáról valakit kihúzott volna. Ezért nem áll módjában a 16 év alatt kikristályosodott kormányzati döntési magatartást megváltoztatni.

A díjazás állomásai
A kitüntetési szabályok szerint az állami elismeréseket odaítélő testületnek a kancelláriaminiszter az elnöke, tagja többek között a belügyminiszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, a honvédelmi miniszter, a külügyminiszter, titkára pedig a miniszterelnök kabinetfőnöke. A kitüntetésre a bizottság részére a kormánytagok tehetnek javaslatot, egyéb állami szervek pedig a testület elnökén keresztül kezdeményezhetik állami kitüntetés odaítélését. Ugyanakkor az egyes szakmai és tudományos szervezetek képviselői a kormánytagokhoz fordulhatnak ajánlásaikkal. A kormánytagoknak szerepe pedig a javaslatok rangsorolása.

A kitüntetések odaítélésének menetrendjéről próbált az Index tájékozódni, egy dolog derült ki világosan: Mosonyi Emilt, a Kossuth- és Széchenyi Bizottság Műszaki Alkalmazott Tudományok Albizottsága javasolta az elismerésre.

Nem tudni, ki javasolt

Fekete Jánost és Marjai Józsefet pedig állami kitüntetési bizottság, amelynek viszont csak miniszterek a tagjai. Éppen, ezért nehezen értelmezhető a miniszterelnöknek az az állítása, miszerint óriási botrány lett volna, ha felülbírálja a Kossuth-díj bizottság állásfoglalását, hiszen Fekete és Marjai keresztet kap.

A kormányszóvivő arról tájékoztatta az Indexet, hogy az egyes jelölések származhatnak adott esetben - díjtól függően - Kossuth-, vagy Széchenyi-díjban korábban részesültektől éppen úgy, mint különböző szakmai, vagy civil testületektől, a törvényben meghatározott személyektől. Ezeket az adott területért felelős albizottság, vagy állami kitüntetések esetén kormánytag terjeszti a bizottságok elé.

Ennek alapján Kóka János lehetett az illetékes Fekete János kitüntetésének előterjesztésében, ezt azonban Kóka János sajtófőnöke, Ábrahám Gergely cáfolta.

Fekete János intézte a Fidesz autópályahiteleit is
Az Orbán-kormány idején is a Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadójaként dolgozott Fekete János. Az MNB egykori első elnökhelyettese Patonai Péter kinevezése után került az állami pénzintézethez, amely egyebek mellett az autópálya-hiteleket is felvette. Fekete az MFB nagy összegű hiteleinek felvételében segédkezett, akkoriban nemzetközi banki kapcsolataira volt szüksége a Fidesz-kormánynak. Fekete Patonai menesztése után, Búza Éva irányítása mellett is a társaságnál maradt és meghagyta őt Baranyai László is, akinek rajta kívül Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója volt: Simicska volt az Orbán-kormány első APEH-elnöke.