Demszky levélben marasztalja Gergényit

2006.11.12. 12:41
Demszky Gábor csütörtökön személyesen kérte Gergényi Péter rendőrfőkapitányt, maradjon hivatalában, hétvégén pedig levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy ne fogadja el a rendőrfőnök nyugdíjazási kérelmét, akit a főpolgármester november 17-én Budapestért díjjal tüntetne ki.

A rendőrség teljes elbizonytalanodásával és ezzel a közbiztonságban elért kedvező folyamatok megtorpanásával járna, ha a budapesti rendőrfőkapitány és vele együtt több rendőri vezető is nyugdíjba vonulna, hangsúlyozta Demszky Gábor a hét végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelében. A vasárnap az MTI birtokába került dokumentumban Demszky Gábor leszögezte, hogy "Budapestnek szilárd és erős rendőrségre van szüksége", és arra kérte a kormányfőt, hogy "járjon közbe azért, hogy a jelenlegi budapesti rendőri vezetés a helyén maradjon!"

Kitüntetés a főkapitánynak

A főpolgármester szerint a főkapitány nyugdíjazásáról szóló kormányfői döntésnél figyelembe kellene venni, hogy Gergényi Péter főkapitányságának 2003-as kezdete óta 37 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, és 30-ról 57 százalékra nőtt az eredményes nyomozások aránya. Demszky felidézte, hogy Budapest az 1990-es évek közepén az utcai leszámolásokról, a romló közbiztonságról volt hírhedt, mára azonban Európa legbiztonságosabb fővárosává vált. Ennek elismeréseként az önkormányzattól november 17-én Budapestért díjat vehet át a főkapitány, tette hozzá.

A főpolgármester nem ismeri a főkapitány és a többi rendőri vezető nyugdíjazási kérelmének okát, úgy véli azonban, hogy "ebben közre játszott a szeptemberi és októberi utcai zavargásokkal szembeni rendőri fellépés megítélése is". Demszky Gábor nem vitatja azt, hogy a rendőri "túlkapásokat ki kell vizsgálni, és ha szükséges szankcionálni kell".

A főpolgármester utalva arra, hogy egyetért a hatáskörüket túllépő rendőrök elleni határozott fellépéssel, aggodalmának adott hangot, hogy ma már a politikai közbeszédben "szinte csak erről és nem a rendőrök által megfékezett utcai zavargásokról és az azokat kiváltó okokról van szó".

Demszky Gábor szerint félő, hogy a főkapitány távozása "a közvélemény és a rendőri állomány szemében egyaránt azt a tévképzetet erősítené, hogy az utcai erőszak és az alkotmányellenes rendzavarás ellen nem érdemes határozottan fellépni". Leszögezte, mindez a "szélsőséges rendzavarók utólagos erkölcsi igazolását jelentené sokak szemében, amit különösen veszélyesnek tartok".

Az SZDSZ továbbra sem egységes

Megoszlanak az álláspontok az SZDSZ-ben arról, hogy helyesek voltak-e a budapesti rendőrfőkapitány maradását szorgalmazó nyilatkozatok vagy sem, közölte Bőhm András, a liberális párt országos tanácsának (ot) elnöke a testület szombati ülése utáni sajtótájékoztatón.

"Abban teljes nézetazonosság volt, senki nem kérdőjelezte meg (...), hogy a budapesti rendőrség a demokrácia védelmében lépett fel, fellépése törvényes volt. Abban megoszlottak a vélemények, hogy a főkapitány maradásával kapcsolatos nyilatkozatok helyesek voltak-e vagy sem" - fogalmazott Bőhm.

Ezzel Gusztos Péter pénteki nyilatkozatára utalt, melyben a Parlament emberi jogi bizottságának tagja kijelentette, Gergényi Péter az utcai harcok idején rendőri vezetőként kiállt beosztottjai mellett és budapesti főkapitányként ugyanígy kellene kiállnia a vizsgálatok szükségessége mellett a helyzet normalizálódása után. Fodor Gábor is Gusztoshoz hasonló véleményt fogalmazott meg, Kuncze Gábor pártelnök és Demszky viszont szerdán maradásra akarták bírni a főkapitányt.

Nehéz lesz kimagyarázni

Bőhm András szerint a főkapitány nyugdíjazási szándékának bejelentése felelőtlenség volt, mert ez indított el olyan politikai feltételezéseket, elsősorban a Fidesz részéről, amely politikai pályára terelte a bejelentést. "Noha egyikünk sem tudja, hogy ennek valóban politikai vagy egyéb motivációja van-e" - jegyezte meg. Hangsúlyozta, amennyiben a folyamatban lévő vizsgálatok elmarasztaló eredményt hoznak, akkor elég nehéz lesz megmagyarázni azt az igényt, hogy a főkapitány maradjon a helyén.

Az ártatlan áldozatok megcsúfolása

Balog Zoltán, a Fidesz emberi jogi munkacsoportjának vezetője úgy reagált a főpolgármesteri levélre: "az ártatlan áldozatok megcsúfolása az a kampány, amit Demszky Gábor és Kuncze Gábor a rendőrség vezetői mellett folytatnak, anélkül, hogy Gergényi Péter és mások konkrét felelősségének kiderítésére akár ők, akár a miniszter, akár a miniszterelnök kísérletet is tennének".

Mint mondta, mindenki előtt nyilvánvalóak a szeptemberi és októberi, rendőrök által elkövetett atrocitások, jogsértések és - szavai szerint - mindenki számára világos, hogy a nem jogkövető magatartás nem egyes rendőröknek a felelősségéről szól, hanem azokéról is, akik a rendőröket utasították. Balog annyiban egyetért a főpolgármesterrel, hogy szilárd és erős rendőrség kell.