Döbrentei nem szállhatott fel a British Airways gépére

2004.03.15. 13:17
Nem utazhatott szombaton este az Amerikai Egyesült Államokba Döbrentei Kornél költő, mert a Budapest-London járat kapitánya nem engedte felszállni a gépre Ferihegyen. Az Írószövetség választmányi tagja a HírTV-nek elmondta, nem tudja, mi az oka annak, hogy nem engedték elutazni. Mint mondta, előző napi alternatív Kossuth-díjának átvételekor csak kölyökpezsgőt ivott.
Döbrentei Kornél a British Airways gépével akart a tengerentúlra utazni, londoni átszállással, de a Budapest-London járat kapitánya úgy döntött, hogy nem szállhat fel a gépre a magyar költő, mondta Pető György, a Budapest Airport szóvivője.

Indok nélkül

A szóvivő szerint a kapitány egymaga dönthet arról, kit visz el a géppel, és indokolnia sem kell döntését. Egyáltalán nem egyedi eset, hogy a kapitány úgy dönt: valaki nem kezdheti meg az utazást a választott járattal.

A kapitány általában abban az esetben szállíttat le egy utast a gépről, ha úgy látja, hogy ittas, vagy agresszív a légikísérőkkel, ha úgy tűnik, hogy kábítószer hatása alatt áll, vagy egészségileg nincs olyan állapotban, hogy az utazást kibírná, mondta Pető György, aról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Döbrentei Kornél miért nem szállhatott fel a gépre.

Mással utazott

Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-nek elmondta: a határőröknek nem kellett intézkedniük az ügyben, mivel Döbrentei Kornél nem jutott el a útlevél-ellenőrzési pontig. Tájékoztatása szerint a költőt a beszállókártya kezelésekor, a gép kapitányával való egyeztetés után nem engedték tovább a légitársaság alkalmazottai.

A határőrség szóvivőjének ismertetése szerint Döbrentei Kornél vasárnap reggel - frankfurti átszállással - elutazott az Amerikai Egyesült Államokba.

"Csak kölyökpezsgőt ittam"

Döbrentei Kornél a Hír TV-nek szombat este úgy nyilatkozott, hogy a határőrség állításával ellentétben túljutott az útlevél-ellenőrzési ponton, a gépről két biztonsági őr szedte le. Véleménye szerint ez a "provokatív összeesküvés volt" már akkor elkezdődött, amikor vízumot kért az Egyesült Államokba, mert nem hitték el neki, hogy író, "még a könyveimet is be kellett mutatnom".

Állítása szerint az lehetett a baj, hogy kokárdája volt és hogy Magyar Nemzetet próbált vásárolni a repülőtéren. Döbrentei elmondta, amikor a két biztonsági őr felkérte, hogy távozzon, ő megkérte, hívják ki a parancsnokot, hogy az közölje vele döntésének okát. A kapitány ekkor közölte, hogy személye biztonsági kockázatot jelent.

Döbrentei felajánlotta azt is, hogy szondáztassák meg, de ezt nem tették meg. Mint mondta, előző esti alternatív Kossuth-díjának átadásának csak kölyökpezsgőt ivott.

A British Airways nem árul el részleteket

A British Airways londoni központjának szóvivője megerősítette, hogy "egy utast" valóban leszállítottak Ferihegyen a brit légitársaság Londonba induló gépéről, de nem árulta el a kapitányának döntésének okát.

Az illetékes arra a kérdésre, hogy mi volt az intézkedés oka a brit adatvédelmi törvényre hivatkozva nem közölt részleteket. Elmondta ugyanakkor: a BA járatainak parancsnokai olyan esetekben hoznak hasonló döntéseket, ha megítélésük szerint "az utas nincs megfelelő állapotban a repüléshez", vagy utazásának engedélyezése veszélyeztetné a járat vagy a többi utas biztonságát.

A döntésben szerepet játszhatnak "gyógyszeres, esetleg alkoholos befolyásoltságra utaló jelek, vagy egészségügyi indokok" - mondta a British Airways londoni illetékese, aki szerint a légitársaság londoni központja az ügyről ennél többet nem kíván közzétenni.

A Jobbik kivizsgálást akar
A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint hihetetlen és érthetetlen, hogy Döbrentei Kornélt, aki amerikai meghívásra indult a tengerentúlra, Ferihegyen leszállították a repülőgépről, ezért az eset kivizsgálását és a felelősek megbüntetését követelik. Az indok szerint a magyar író kockázatot jelentett volna a gép biztonságára.

"Miután végre megindult a Magyar Írószövetség megtisztulása, és távoztak azok a szervezetből, akik nem méltóak Petőfi, Arany és Ady örökségére, azt gondolhattuk, a Döbrentei Kornél elleni atrocitások végre abbamaradnak" - írta a Jobbik közleménye.