Dzsungelharc kezdődött a kórházakért

2007.01.29. 17:32
A határidő lejárt, de a harc nem ért véget a kórházi ágyakért. Ugyan a regionális egészségügyi tanácsok nem döntöttek, most különböző egyéni javaslatokkal bombázzák a minisztert. Szolnoki Andrea az össze budapesti kórházat megmentené, a „Lipót" tiltakozik 700 ágya elvonása miatt, a Nyírő Gyula Kórházban nem érti, miért ürítenék ki 1 milliárdos beruházással épült blokkjukat, hogy másutt 3 milliárdért építsenek egy újat.

Egyelőre nem lehet biztosan megmondani, hogyan is alakulnak át a budapesti kórházak. A Közép-Magyarországi Regionális Egyészségügyi Tanács pénteken visszaküldte a miniszternek a javaslatot, miután nem született kompromisszumos megoldás az ágyszámok csökkentéséről és elosztásáról.

A nem döntés is döntés, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény szerint a kórházak fenntartóinak harminc napon belül ebben az esetben is nyilatkozniuk kell az ágyak számának átalakításáról - mondták az Index kérdésére az egészségügyi tárcánál. Amikor ez megtörtént, az egészségügyi miniszter nyolc napon belül meghozza a végső döntést.

Mindegyik kórház megmaradna

Tüntetés Gyöngyösön
Mintegy 150-en tüntettek hétfőn Gyöngyösön a helyi Bugát Pál Kórházban tervezett ágyszámcsökkentés ellen, a Gyöngyösünkért Lokálpatrióta Egyesület szervezésében.
"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy pénzügyileg, szakmailag kifogástalan, maximális ágykihasználtsággal működő kórházban az aktív ágyak számát 416-ról 225-re csökkentsék" - áll a demonstrálók által "közfelkiáltással" elfogadott petícióban.
A jelenlévők egyben arra hatalmazták fel a szervezőket, hogy a tiltakozást kifejező dokumentumot juttattassák el Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Molnár Lajos egészségügyi miniszternek.

Szolnoki Andrea a fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke most olyan javaslatot dolgozott ki, amely szerint egyetlen kórházat sem kellene bezárni, mégis 5800-zal csökkenhető lenne az ágyak száma a régióban. Így megmenekülne a budai gyermekkórház, a Schöpf-Merei Kórház, és az óbudai Szent Margit Kórház több bezárásra ítélt osztálya is. A politikus 15 szülészeti ágyat javasol az Újpesti Károlyi Kórháznak, 30-at pedig a Vadaskerten működő alapítványi kórház szülészetének is.

A kórházi átalakítás furcsaságait jól mutatja a Nyírő Gyula Kórház esete. Az intézményben egy országos meddőségi centrum működik, és egy 50 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztály. A miniszter javaslata szerint ezt megszüntetnék, s a szülészeti ágyak egy részét az Uzsoki Kórházban, illetve az Újpesti Károlyi Kórházban koncentrálnák.

Ehhez azonban az Uzsokiban 3 milliárd forintos beruházással fel kellene építeni egy új blokkot. A Nyírő Gyula Kórház szülészete viszont egy olyan modern, ötemeletes pavilonban működik, amelyre az elmúlt években 1 milliárd forintot költöttek. Itt nyolc, légkondicionált műtő is van.

Teljes képtelenség

A tervek szerint a Nyírő kórház kiürülő részeibe krónikus pszichiátriai betegeket költöztetnének. Ez teljes képtelenség, fogalmazott az Indexnek az egyik orvos, a kórház környezete ugyanis ennek aligha felel meg. Az intézmény a forgalmas Róbert Károly körúton fekszik, a környéken alig van fa vagy park, minden le van betonozva.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) viszont tiltakozik az ellen, hogy a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács az egészségügyi miniszter javaslatával ellentétben megszüntetne 704 ágyat. A "Lipót" főorvosi tanácsa szerint az intézet szerkezetének széttagolással járó megszűntetése a betegellátás színvonalának csökkenését, és a betegek bizonytalanságérzésének növelését eredményezheti.

Mint beszámoltunk róla, az ágyszámok átalakításáról egyik regionális egészségügyi tanács sem hozott döntést. Az egészségügyi miniszter szerint ez egyértelmű politikai lépés volt, miután a Fidesz szakpolitikusai nyilvánosan bejelentették, hogy meg fogják akadályozni az érdemi döntéseket.

A miniszter mindenkivel egyeztet

Az egészségügyi miniszter továbbra is arra bíztatja a régiók szakpolitikusait és intézményvezetőit, hogy tegyenek javaslatot, hol, melyik intézményben alakítsák át az ágyszámokat. A miniszter azt ígéri, hogy ezt figyelembe veszi a végső döntésnél.

Emlékezetes, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács (DRET) sem hozott döntést. Néhányan a RET tagjai közül azonban létrehoztak egy egyeztető fórumot, s önálló javaslatot tettek a minisztériumnak az ágyszámokról.

A regionális tanács elnöke szerint a dombóvári egyeztető fórumon csupán kilencen jelentek meg a DRET ötvenhat tagja közül. Gelencsér Attila szerint "ez még egy DRET-ülés összehívásához sem lenne elegendő részvétel, ahhoz ugyanis legalább egyharmados egyetértés kellene".

Molnár Lajos a kritikákra reagálva közleményében leszögezi: nem jogsértő, ha ilyen javaslatot nem a regionális egészségügyi tanács tesz. A törvény nem rendelkezik arról, hogy a miniszter ne egyeztethetne szakmai szervezetekkel, vagy ne vehetne tekintetbe bármilyen elé kerülő véleményt - áll Molnár Lajos közleményében.