Sírva kért segítséget az elküldött beteg

2008.09.29. 14:18
Az Egészségbiztosítási Felügyelet hivatalból vizsgálat indított az Index cikke alapján, amely szerint egy stroke-os beteget elküldtek az Állami Egészségügyi Központból, s a férfi az esőben, papucsban bolyongott Budapesten. A zavarodottan beszélő férfi sírva próbált segítséget kérni a csepeli HÉV-megállóban, mondta az a fiatal nő, aki végül mentőt hívott hozzá.

Az Index cikke alapján hivatalból vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet az Állami Egészségügyi Központból hazaküldött stroke-os beteg ügyében. Mint hétfő reggeli cikkünkben beszámoltunk róla, az 53 éves férfit még július 4-én agyi érkatasztrófa (stroke) érte. Akkor súlyos állapota miatt mentőhelikopter szállította az Állami Egészségügyi Központba. Ott időben kezelték, s egy idő után hazaengedték.

A férfi azonban szeptember 19-én, egy pénteki napon, ismét rosszul érezte magát otthon. A mentők a férfi élettársának kérésére ismét az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) szállították, s vitték vele korábbi ÁEK-es zárójelentését is.

A budapesti csúcskórházban kivizsgálták, majd egészségesnek nyilvánították és még péntek késő délután elbocsátották. Élettársa szerint a férfi kérte, hadd maradjon, de a kórházból mennie kellett. A leszázalékolt férfihez betegszállítót sem hívtak, hogy visszavigye Szigetszentmiklósra.

A férfi abban az otthoni papucsban és tréningnadrágban indult haza az esőben, amiben a mentő beszállította a kórházba. Eljutott a csepeli HÉV végállomásig, ahol ismét rosszul érezte magát. Próbált emberektől segítséget kérni, de azok furcsa és ázott ruházata, és akadozó beszéde miatt hajléktalannak nézték.

Az Indexnek sikerült beszélni azzal a fiatal nővel, aki végül mentőt hívott a férfihez. A nő úgy emlékszik, hogy a férfi a HÉV-végállomásnál lévő buszmegállóban ment oda hozzá, és taj-kártyáját, igazolványát mutatta. A nő is furcsának találta ruházatát, ezért elsőre ő is fedél nélkülinek hitte, és pénzt akart adni, de a beteg azt nem fogadta el.

A nő szerint látszott, hogy a férfi rossz állapotban van, s arra is gondolt, hogy éhezik. A férfi akadozva, kicsit zavarodottan beszélt. Azt mondta, szeretne hazajutni, de a címét nem tudta megmondani, idézte fel a történteket a fiatal nő. A beteg megmutatta neki azt a papírt is, amivel aznap késő délután elbocsátották az Állami Egészségügyi Központból.

A fiatal megnézte a papírt, s azon látható volt, hogy a férfinél magas, 160 körüli vérnyomást mértek. A nő végül a buszmegállóból felhívta a mentőket. Mint mondta, hosszú időbe telt, mire sikerült elérni a diszpécsert, majd elmagyarázni, hogy egy furcsa ruházatú, feltehetően nem súlyos, de láthatóan rossz állapotban lévő ember miatt kéri a segítséget.

A nő az Indexnek hangsúlyozta: nem akarja hibáztatni a mentőket, megérti, hogy sok dolguk van, s így telefonon nehéz megítélni egy eset súlyosságát. A mentők körülbelül egy óra múlva érkeztek a csepeli HÉV-végállomáshoz. A mentősök is hosszú ideig tanakodtak, elvigyék-e a férfit. Megkérdezték még a fiatal nőt, nem vinné-e inkább ő haza taxival. Végül aztán elszállították a Nyírő Gyula kórházba.

Mint korábban megírtuk, a férfi a Nyírő Gyula kórházban már súlyos állapotban volt. Megbénul a nyelve és a nyelőcsöve, be kellett pelenkázni, és ma már beszélni alig tud. B. J. két nappal később átkerült a János kórházba. Azóta is ott ápolják a stroke-őrzőben. Hozzátartozóit az orvosok nem sok jóval kecsegtetik.

Az ügyben ismét felhívtuk az Állami Egészségügyi Központot, amely első cikkünket nem kívánta kommentálni, mivel sem a betegtől, sem hozzátartozóitól nincs felhatalmazásuk információk kiadására. Pácserné Bozi Judit, az intézmény PR és marketing igazgatója kérdésünkre most azt mondta: a kórház nem azért nem ad választ, mert ebben az ügyben takargatnivalója volna, a szabályok szerint a betegtől vagy a családtagoktól származó felhatalmazás hiányában nem tehet mást. Ha megkapják ezt a felhatalmazást, vagy az Egészségbiztosítási Felügyelet lefolytatja a vizsgálatot, közzé teszik a kórház álláspontját is, mondta a kommunikációs vezető.