Sólyom nem akaszthatja meg az egészségügyi törvényt

2007.12.13. 16:50
Ha Sólyom László megfontolásra visszaküldi a parlamentnek a december 17-én megszavazandó egészségügyi törvényt, vagy egyes részleteivel az Alkotmánybírósághoz fordul, akkor a Tisztelt Ház februárban szavazza meg másodszor a jogszabályt. Az MSZP-sek szerint ez valós késedelmet nem jelent.

Rohamtempóban egyeztette végig a koalíció az utóbbi egy évet, hogy decemberben áldását adhassa az egészségügyi törvényre. Az új biztosítási rendszerről rendelkező jogszabály ugyanis 2008 januárjában lép hatályba. Ám Sólyom László boríthatja a menetrendet, igaz a szocialisták szerint legföljebb egy elvi kavicsot tehet a kodifikációs gépezetbe.

A köztársasági elnök három úton indulhat el az egészségügyi törvény végszavazása után. Az első verzió szerint szó nélkül rábólint a jogszabályra, s minden az eredeti tervek szerint alakul. A második változat értelmében Sólyom visszaküldi megfontolásra a parlamentnek a törvényt, a harmadik opció pedig az, hogy az Alkotmánybíróság (AB) elé utalja a jogszabály egyes részleteit.

Az utóbbi két esetre ugyanaz az MSZP-s forgatókönyv: február elején másodszor is megszavazza a koalíció a törvényt. A szocialisták ugyanis eredetileg is azzal számoltak, hogy a jogszabály egyes cikkelyeit az AB-hez továbbítja az államfő. Ebben az esetben a taláros testületnek soron kívül kell tárgyalnia az ügyet, ezt következő, január végi ülésén megteheti. Ez ugyan azt jelenti, hogy a törvény csak egy hónappal később léphet hatályba, de az MSZP-t ez nem aggasztja.

A szocialisták arra készülnek, hogy az eredeti ütem szerint januárban elkészítik a törvény végrehajtási utasításait, így azok jogszabályhatályba lépése után már egy nappal alkalmazhatóak. Így, ha a köztársasági elnök csak megfontolásra küldi vissza a törvényt, akkor is ehhez a forgatókönyvhöz tartják magukat a szocialisták, noha a két ünnep között egy rendkívüli ülésen újra igent mondhattak volna a jogszabályra.