Molnár Lajos

2006.05.31. 10:17

Orvos, közgazdász, 1946-ban született Nyírbátorban. A debreceni és a sztavropoli egyetemen tanult, a kaukázusi város kerületi első titkárát akkoriban Mihail Gorbacsovnak hívták. A hetvenes években Afrikában, a nyolcvanas években Bécsben dolgozott, ahonnan - ahogy az SZDSZ oldalán olvasható - "csak rendszert váltani tért haza". A Fővárosi Szent István Kórház éléről 2004-ben menesztette a közgyűlés. Innen a MÁV kórház főigazgatói székébe igazolt. A szabad demokraták egészségügyi reformjának készítője a zuglói választókerületből nem, csak listán jutott a parlamentbe.

Legfőbb kihívások

  • Az egészségügyi reform elindítása és végig vitele. Ezen belül: a valóban biztosítási alapon működő egészségügy feltételeinek megteremtése 2007 végéig; a hálapénz megszüntetéséhez vezető feltételrendszer kialakítása; az egészségügyi szolgáltatáscsomagok kialakítása
  • A járulékfizetés egyéni nyilvántartási rendszerének megteremtése
  • EU-konform egészségbiztosítási kártya 2008-ra
  • A finanszírozási rendszer átalakítása
  • A gyógyszerkassza hiánytúllépési gyakorlatának megszüntetése
  • Az egészségbiztosítás hatósági felügyeletének megteremtése
  • A betegségmegelőző programok körének szélesítése; a sürgősségi betegellátás feltételeinek javítása

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Ha azt vesszük, hogy a Szent István kórház éléről éppen a szocialista (és fideszes) fővárosi képviselők miatt kellett távoznia, akkor nincs irigylésre méltó helyzetben egy szocialista dominanciájú kormány minisztereként. Az MSZP nem kapálózott a posztért, az 1994 és 1998, valamint a 2002 és 2006 közötti szocialista kormányok három-három egészségügyi minisztert használtak el. Molnárnak előbb el kellene érnie valamit, hogy a szocialistáknak megint kedvük szottyanjon megbuktatni őt egy szocialista jelölt kedvéért. Ilyen egyébként most nem volt, Kókát emlegették még a poszt várományosaként. Molnár és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) között konfliktusok sora várható. A MOK két éve például etikai eljárást kezdeményezett ellene a Financial Timesnak adott nyilatkozata után. (Az idézetet lásd alább!)

Kinek az embere?

A szabad demokratákkal már a rendszerváltástól jó kapcsolatokat ápol, a Kuncze Gábor vezette pártban nem akarták visszafogni ambícióit.

Ő mondta

"Azt akarom, hogy egészséges gyerekeink, unokáink a játszótér egén ne zúgó repülőt, hanem papírsárkányt lássanak, amit nagyszüleikkel eregetnek. És azt akarom, hogy tehessek érte, mert sokan elhiszik, hogy együtt nem csak álmodni, de tenni is képesek vagyunk." (Molnár Lajos 2006-os választási programjából)

"(...) az orvosok tartják fenn a kiszipolyozó rendszert. A reformok útjában előjogaikra féltékeny, hálapénzre pályázó orvosok állnak. Bizonyos vizsgálatok magas beosztású orvosok féltékenyen őrzött előjogai, és ezeknek a használata tipikus hálapénzforrás. A mellékhelyiségek pedig mocsokban állnak" (Nagy vihart kiváltó, a Fiancial Times-nak adott interjújának híressé vált idézete; FT 2004. március 9.)