A teljes pénztártörvényt visszavonják

2008.05.13. 11:41
Az idén februárban elfogadott egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény teljes visszavonását javasolja a kormány. Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön még azt mondta, bizonyos részeket érdemes lenne megtartani a törvényből. A javaslat szerint jogutód nélkül megszűnik a 22, nemrég megalakított megyei egészségpénztár is.

Az országgyűlés honlapjára már felkerült az egészségügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat a pénztártörvény hatályon kívül helyezésére. A javaslat a teljes pénztártörvényt visszavonná.

Megszűnne az a 22 megyei egészségpénztár, amelyeket zártkörű részvénytársaságként nemrég alapítottak meg. Eredetileg ezekbe a pénztárakba szállhattak volna be kisebbségi tulajdonosként magánbefektetők. A pénztárak megalakítása egyébként közel 500 millió forintba került.

Az egészségügyi miniszter az Indexnek adott interjújában csütörtökön még azt mondta, a törvény bizonyos elemeinek visszavonása nem feltétlenül indokolt, azok ugyanis az egészségügyi rendszer hibáit javítják vagy az addig szabályozatlan területekre tartalmaznak rendelkezéseket. Székely Tamás egy példát is megemlített, mondván a betegpanaszok rendezésére vonatkozó részt fontosnak tartja, így azt nem feltétlenül kell eltörölni. A javaslatban azonban nem látható olyan rész, amely bármelyik rendelkezést megtartaná.

Mint az Index múlt héten megírta, a pénztártörvény egyebek mellett tiltotta a hálapénz elfogadását, szabályozta a várólistákról, kötelezte a kórházakat minőségi mutatóik közzétételére. A törvény előírta azt is, hogy a betegnek olcsóbb, azonos hatóanyagtartalmú gyógyszereket ajánló patikusok kompenzációt kapjanak.