Május 27-én már megalakulhat a Medgyessy-kormány

2002.05.06. 16:45
Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péterrel folytatott megbeszélésén is érzékeltette: neki ad majd a parlament alakuló ülésén kormányalakítási megbízást. A szocialista miniszterelnök-jelölt újságíróknak úgy nyilatkozott: május 27-e körül alakulhat meg az általa vezetett kabinet. Az államfő előzőleg a parlamentbe jutott pártok vezetőivel osztotta meg terveit.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt Mádl Ferenc köztársasági elnök kérdésére bejelentette, hogy felkérés esetén vállalja a kormányfői megbízatást. Ezt maga Medgyessy jelentette ki újságírók előtt, miután több mint félórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel hétfőn délután. Az államfő a beszélgetésen megerősítette: Medgyessyt kívánja felkérni a következő kormány vezetésére.

Személyi kérdések a koalíciós tárgyalások napirendjén

A szocialista politikus elmondta: tájékoztatta az államfőt arról, hogy az MSZP, mint a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt a Szabad Demokraták Szövetségével együtt kész kormányalakításra. Kérdésre válaszolva Medgyessy Péter úgy vélekedett: május 27-e körüli időpontban leteheti a hivatali eskűt az új szocioalista-liberális kabinet. Tájékoztatása szerint a koalíciós tárgyalások e heti fordulóján már személyi kérdések is napirendre kerülnek.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péternek, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének ad kormányalakítási megbízást május 15-én, az új Országgyűlés alakuló ülésén - erről Kovács László, az MSZP elnöke tájékoztatta az újságírókat, miután hétfőn, még délelőtt félórás konzultáción fogadta őt az államfő.

Mádl kiváncsi az új kormánystruktúrára

Kovács László a megbeszélés után elmondta, jelezte a köztársasági elnöknek, hogy a Magyar Szocialista Párt a Szabad Demokraták Szövetségével egyetemben kész és képes kormányt alakítani, és ehhez az új összetételű Országgyűlésben megfelelő parlamenti többséggel rendelkezik majd.

A pártelnök elmondása szerint Mádl Ferenc arra kérte, számoljon be neki a tervezett új kormánystruktúráról. A szocialista pártelnök az államfőnek elmondta, erről még jelenleg is folynak az egyeztetések az MSZP és az SZDSZ között, hozzátette azonban, a lehető leghamarabb tájékoztatják a köztársasági elnököt az ezzel kapcsolatos megállapodásról, hiszen az új kormány megalakulásának egyik előfeltétele, hogy ezt a tervezetet az államfő jóváhagyja. Egy kérdésre válaszolva Kovács úgy vélekedett, hogy az új kabinet május végén hivatalba léphet.

Fél négykor kerülhet sor a felkérésre

Az államfő korábban bejelentette, amint az Országos Választási Bizottság kihirdeti az országgyűlési választások végleges eredményét, egyenként konzultál a parlamentbe került pártok vezetőivel. Mádl Ferenc köztársasági elnök a szocialista pártelnök után hétfőn fogadja a többi parlamenti párt első emberét is. Az eszmecserék célja, hogy az államfő tájékozódjon a pártok szándékairól, és tájékoztassa őket az új Országgyűléssel és a kormányalakítással kapcsolatos elképzeléseiről. A köztársasági elnök végül várhatóan fél négykor fogadja majd Medgyessy Pétert, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjét.

Kuncze: az SZDSZ közreműködik az új kormány megalakításában

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke elmondta, hogy a köztársasági elnököt kérésére tájékoztatta: az SZDSZ közremuködik abban, hogy Medgyessy Péter vezetésével új kormány alakuljon. Mint mondta, ezzel tiszta helyzetet teremtenek, mert létrejön az a parlamenti többség, amely a kormányalakításhoz szükséges.

Kuncze elmondta azt is, hogy a találkozón felkérte Mádl Ferencet, szólaljon meg a választások végeredményének elfogadásával kapcsolatban. Mint mondta, a köztársasági elnök fellépésére az OVB döntése ellenére azért van szükség, mert a MIÉP és a Fidesz, kezdeményezésével a voksok újraszámlálását akarja elérni. Kuncze hangoztatta: nem csak végeredmény kétségbevonására nincs joga senkinek, hanem arra sincs, hogy megkérdojelezze a választások lebonyolításában részt vett mintegy ötvenezer köztisztviselo és pártdelegált szakmai hitelét és tisztességét.

Pokorni: bízunk abban, hogy könnyű dolgunk lesz

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a köztársasági elnöktől távozóban elmondta: miután valamennyi parlamentbe jutott párt kinyilvánította , hogy nem tárgyal más pártokkal, a Fidesz ellenzéki szerepre készül. Mint mondta, bíznak abban, hogy könnyű dolguk lesz, Medgyessy Péter és Kovács László ígérete szerint ugyanis mind a családtámogatás mind az oktatáspolitika folytatódhat. Pokorni szerint így csak azt kell nézni, hogy az általuk megkezdett úton halad-e tovább az új kormány. Amennyiben így lesz - ígérte a Fidesz elnöke -, a szocialista kormány számíthat a támogatásunkra a parlamentben. Azonban, hogyha az új kormány letér a Fidesz által elképzelt polgári Magyarország útjáról, akkor pártja a rendelkezésre álló minden eszközzel megakadályozza azt.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke Mádl Ferenc köztársasági elnökkel való beszélgetése után elmondta, az államfő tájékoztatta arról, hogy Medgyessy Pétert bízza meg a kormányalakítással. Dávid kijelentette, ő mint az MDF elnöke ezt a döntést tudomásul veszi.