Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 16:07

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Néppárt elnökének beszéde közben valaki bekiáltotta: "Menjenek a Kossuth térre!"

  • Kisebb pánik tört ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a bazilikánál, a tömeg hirtelen futni kezdett a Deák tér felé. A bazilikától kitörtek a pajzsos rohamrendőrök.

  • Futballhuligánoknak kinéző árpádsávos-kapucnis, bakancsos társaság hergeli a rendőröket a Bazilikánál. Utcaköveket dobálnak rendőrök felé, akik most kiszorították az embereket az Andrássy út felé. A tüntetők több ezren lehetnek.

  • Szemetes edényekből, vastáblákból és kordonokból emelnek barikádokat a tüntetők Budapesten, az Arany János utcánál. A rendőrök könnygázzal lövik őket. Állítólag gyerekek is vannak a tömegben. (MTI)

  • "Mi lehet 56 üzenete? Lehetőség és szükség is van a változásra" - mondja Martens, az Európai Néppárt elnöke, aki szerint nem lehet erőszakos eszközöket alkalmazni. Nagy fütty fogadta a politikus szavait, amikor azt mondta, hogy "a mostani zűrzavar is egy ember miatt van". Szerinte Gyurcsány az országot politikai és erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket.

  • A rendőröket hátulról hangosbemondón instruálják. A rendőrök teljes szélességében elfoglalták a Bajcsy-Zsilinszky utat. A Bazilikánál egy ember arra figyelmeztette a rendőröket, hogy ott egyházi terület van, ne menjenek oda. A rendőrök keresetlen szavakkal reagáltak.

  • A rendőrök a Nyugatinál utolsó figyelmeztetést adtak ki, mindenkit felszólítottak arra, hogy hagyja el a helyszínt, mert oszlatni fognak. Van a környéken körülbelül 100-200 tüntető, és rengeteg járókelő.

  • Martens arról beszél az Astoriánál, hogy nem a reformkommunisták érdeme a rendszerváltás, hanem a bátor ellenzéké, köztük Antall Józsefé és Orbán Viktoré. A tömeg erre hosszan skandálja: "Viktor, Viktor". Martens folytatja Orbán méltatását, megemlékezik Nagy Imre 1989-es újratemetésén elhangzott beszédéről, amikor a szovjet csapatok távozását követelte.

  • Három vízágyúval megtámogatott rendőri osztagok sorakoztak fel a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésében, a tömeg a 47-es villamos végállomása felé húzodik vissza, még mindig puffognak a könnygázgránátok. Egy kétszáz fős rohamosztag közben a Paulay Ede utcába nyomult be, talán azért, hogy megosszák a demonstráló csoportot. "Vigyázzatok, bekerítenek titeket!" - kiáltotta az utcából ki a Deák térre egy idős néni.

  • A Bazilika előtt elkaptak egy embert, lefektették a földre, megbilincselték. Az eseményt Balogh László, volt fideszes képviselő is megörökítette fényképezőgépével.

  • A Petőfi Sándornak öltözött Philip a határon túli magyarokat üdvözli az Astoriánál.

    Az 1956 után 15 évesen, szovjetellenes tevékenység vádjával négy év szabadságvesztésre ítélt Milován Sándor a határon túli magyarok képviseletében szólal fel. "A KGB-tisztek a titkot akarták, hogyan ment át az információ az elkobzott rádiók ellenére Kárpátaljára" - mondta.

  • 30- 40 rendőr áll minden metrókijárónál, megállóban, sarkon. A tüntetőket már nem igazán lehet elkülöníteni a járókelőktől. Sokan nem fértek fel a villamosokra, a megállóban állnak, és nem értik, mi van.

  • Patthelyzet alakult ki a Deák téren, ahol az Andrássy út felől 500 rendőr sorakozott fel, hogy feloszlassa a körülbelül kétezer fős tömeget, amely már összeért az Astorián tartózkodó, a Fidesz-gyűlésre érkezett tömeggel. Egyelőre szünetelnek a könnygázgránátok, a levegőben rendőrségi helikopter köröz.

  • Sem a Deák térre szorult tüntetők, sem a rendőrök nem mozdulnak, sokan már letelepedtek az aszfaltra, és üldögélve szívják be az időnként kilőtt könnygázt, jelentette helyszíni tudósítónk.

  • Tudósítóink rendőrök sorfala között sétáltak a teljesen üres Bajzsy-Zsilinszky úton. A Báthory utcánál, a tömegoszlatás helyszínén tíz méteren belül tíz könnygázpatront számoltak össze. A Bajcsy összes mellékutcája le van zárva, a rendőrök tudósítóinkat is elzavarták a Hajós utca felé.

  • Figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök hétfőn Budapesten, az Andrássy út és a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán összegyűlt tüntetők felé, jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az MTI munkatársa kétféle hüvelyt talált, az egyik géppisztolyból származó vaktöltényé, a másik sörétes puskába való 12-es riasztólövedéké.

  • Az Astoriánál Kárpáti György beszél a Fidesz nagygyűlésén. Az egykori vízipólós az 1956-ban olimpiai bajnokságot nyert válogatott tagja volt. "Külön öröm volt, hogy az esetleges győzelemmel vigaszt nyújthatunk az otthon harcoló forradalmároknak - mondta. - Elhittük, hogyha győzni tudunk, akkor nincs minden veszve, akkor egyszer még otthon is visszanyerheti a magyar nép a szabadságát." A 4-0-ás magyar győzelem kiemelkedik a többi közül, mert egy kis ország csapata győzte le a nagy szovjet birodalom csapatát.

  • "Börtönbe, börtönbe" - skandálja a Fidesz nagygyűlésének hallgatósága az igazságról beszélő Kárpáti György beszédét megszakítva.

    "A győzelemhez hit és önbizalom kell" - zárta beszédét az olimpiai bajnok.

  • Az író a Wall Street Journal véleményoldalán megjelent cikkében halottnak nyilvánítja a magyar forradalmat, minden európai forradalommal együtt. Nádas szerint "egy korszak véget ért, ezért halott a magyar forradalom, függetlenül attól, mennyi emlékművet emelnek a magyarok 56 emlékének ápolására".

    Nádas Péter szerint 56 után a nagyhatalmak elfogadták a békés egymás mellett élés minimumát, ezt azonban nem a demokrácia győzelme, hanem veresége okozta, ami máig negatív emlékként hat Európa tudatalattijában. Keserűen jegyzi meg, hogy a forradalmak korának lezárulása jelentékeny vesztesége az európai politikai gondolkodásnak.

  • A Deák térnél felállított három vízágyúból kettő kék és zöld színű festékkel kezdte el spriccelni a demonstrálókat, de a festék nem jutott el odáig, csak az aszfaltot és a sajtó munkatársait színezte be. A rendőrség felszólította a tömeget a távozásra, de a tüntetők nem mozdulnak. A Városháza téren álló BUDAPEST A SZABADSÁG FŐVÁROSA feliratot a demonstrálók szétszedték, és az útra cipelték. Egy véres fejű tüntetőt a saját lábán segítették a mentőhöz.

  • Állítólag gumilövedékkel is lőtték a demonstrálókat a Bajzsy-Zsilinszky úton, egy tüntetőnek a kabátját szakította át a lövedék. Tudósítónk töltényhüvelyeket is talált a földön.

  • Egy régi UAZ-ról lőnek könnygázt a tüntetőkre a rendőrök. A katonai terepjárót egy tucat, gránátvetővel ellátott rendőr állja körül, ők is tüzelnek. A szembeszél miatt azonban a könnygáz egy része visszaszáll a rendőrökre. A tüntetők közben a Bajzsy-Zsilinszky úton keresztbe kirakták a SZABADSÁG szót.

  • Az Astoriánál nagy a tömeg, a kiskörútön a régi Filmmúzeumtól az ELTE-ig állnak az emberek. A Deák felől az Astoria irányába terelt tömeg lassan összeér a Fidesz-nagygyűlés résztvevőivel.

  • Egy 40-50 fős csoportot a Paulay Ede utcába (a Deák térnél) szorítottak a rendőrök, akik az Asbóth utca felé is vonulnak.

  • A rendőrök arcát, bár nem a terrorelhárítástól vannak, sötét maszk teszi felismerhetetlenné, akárcsak a szeptember 19-20-ai zavargások idején.

  • A Nyugatinál maradt rendőrök hirtelen rohamléptekben elindultak a Bajcsy-Zsilinszky út irányába.

  • A BBC európai hírei közt vezető anyagban foglalkoznak a budapesti zavargásokkal.

  • A Deák téren éppen nyugalom van, a tüntetők kiabálnak, a rendőrök erőt gyűjtenek, újabb százfős osztag csatlakozott a nagyjából ötszáz fős sorfalhoz. A demonstrálók egész stabil barikádot emeltek a Bajcsy-Zsilinszky úton a Paulay Ede utca és az Anker köz között.

  • "Ötven év mérföldkő és magaslat" - kezdte beszédét Orbán Viktor az Astoriánál. Szerinte minden október 23-án egy felejthetetlen pillanatot akarunk megragadni.

  • A pártelnök 56-ot csodának nevezte, "ott és akkor jött a világra, amikor senki sem számított rá". A szocializmus bőséget, új, hibátlan emberfajtát ígért, de csak mérhetetlen szenvedést zúdított a magyarokra. A "nemzeti szocializmus" után beköszöntött a "nemzetközi szocializmus", a kettő között Orbán szerint csak annyi a különbség, mint az északi és a déli sark között.