Megfelezné az élelmiszerek áfáját a Fidesz

2008.04.27. 13:46
A Fidesz azt javasolja, hogy a 20 helyett a 10 százalékos ÁFA-körbe tartozzanak az élelmiszerek. Az erről szóló törvényjavaslatot várhatóan hétfőn nyújtja be az ellenzéki párt a parlamentben. Az áfacsökkentés a gazdaság kifehérítését is segítené, állítja a párt.

A Fidesz felvetése szerint felezni kellene az élelmiszerek áfáját, mert ezzel az egyszerű módszerrel elérhető lenne, hogy több pénz maradjon az embereknél. Erről beszélt vasárnap újságíróknak Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke.

Font Sándor azt mondta, az áfacsökkentés segítené a gazdaság kifehérítését, "szélesedne a tiszta, számlázott termékek köre", és kevesebben próbálnának csalni az adóval. Sokan érveltek korábban a csökkentés ellen azzal, hogy az azzal járó hasznot úgyis "lenyúlnák" a kereskedők, és a fogyasztóknak nem jutna belőle. Ennek megakadályozása a politikus szerint a kormány felelőssége lenne, a megfelelő hatósági szervek segítségével.

A fideszes képviselő úgy vélte, tavaly nyár óta a kormány semmit sem tett azért, hogy fékezze az élelmiszerek drágulását. Emiatt itthon átlagosan 11 és fél százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, szemben az Unió 2,8-3 százalékos átlagával. Az étolajért például 52, a lisztért 48, a tojásért 20 százalékkal kérnek többet a boltokban - sorolta.

Font Sándor azt nem tudta megmondani, hogy az általános forgalmi adó mérséklésével mennyi pénz esne ki a költségvetésből. A hiányzó összeget nominálisan meg lehetne ugyan becsülni, de a gazdasági kifehéredésével járó hasznot viszont nem - tette hozzá. A politikus a környező országok példájára hivatkozott, ahol szerinte az adócsökkentés mindig komoly adóbevételt hozott. ÁFA-csökkentést tavaly az agrárminiszter is javasolt már, de a kormány nem támogatta.

2006-os uniós adatok szerint az EU-ban Magyarország az egyik olyan állam, ahol a legmagasabb az élelmiszerek áfája. Az élen Dánia áll, ott 25 százalékos ugyanez az adó, de az életszínvonal is jóval magasabb. Itthon 20, Szlovákiában 19, Ausztriában 10, Hollandiában 6, Lengyelországban 3 százalékos ÁFA van az élelmiszereken. A briteknél, az íreknél, Máltán és Cipruson 0 százalékos ez a teher. Magyarországon a családok jövedelmének 27 százalékát költik ennivalóra, míg az uniós átlag itt 10 százalékos.

Amíg nem volt Magyarország EU-tag, az élelmiszer 90 százalékát itthon állították elő és fogyasztották el. Most ez az arány már csak 75-76 százalék, és részben ez is hozzájárult a dráguláshoz. A Fidesz újraélesztené ezért a helyi és regionális termelést, amellyel nemcsak a termelők helyzetén lehetne javítani, hanem szállítani is kevesebbet kellene az élelmiszert. Utóbbi megoldás azért lenne hasznos, mert környezetkímélő, és a szállításhoz szükséges tartósítószerekből is kevesebbet használnának.