Elton John lesz a fő attrakció Szent Istvánkor

2002.07.23. 15:40
A Multimédia Concerts Kft. rendezheti nettó 495 millió forintért az augusztus 20-i ünnepségeket - tudta meg az Index. A cég sajtóértesülések szerint már meg is egyezett Elton Johnnal, amit először érdeklődésünkre megerősítettek, később azonban azt közölték, hogy a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából puhatolózó tárgyalásokat folytatnak a sztárral, de ennek nincsen köze pályázatukhoz. Gál J. Zoltán kormányszóvivő időhiánnyal magyarázta, hogy nem várták meg Elton Johnnal a közbeszerzési pályázat végét, és hangsúlyozta, hogy a sztár fellépésének költségeit szponzorok, nem pedig az adófizetők állják.
A Multimédia Concerts Kft. nyerte el a Miniszterelnöki Hivatal tárgyalásos közbeszerzési eljárását, így ők szervezhetik Budapesten és a 19 megyeszékhelyen az augusztus 20-ai állami ünnepségeket. A tárgyalásos közbeszerzési eljárásra négy céget hívott meg a kancellária. A nyertes Multimédia Concerts Kft. mellett a Koncert és Média Kft.-t, illetve az André Szőts, Franciaországban élő filmrendező által alapított társaságot, az André Szőts Production Audiovizuális Kft.-t és a Street and Media Kft.-t kérték fel ajánlattételre. Az ünnepség nettó 495 millió forintba kerül. Ez 200 millióval kevesebb, mint a tavalyi költség.

A pályázaton kedd délután egy órakor nyertesnek nyilvánított Multimédia Concerts Kft. a Magyar Hírlap híre szerint már hétfőn megállapodott a rendezvény sztárvendégével, Elton Johnnal arról, hogy az állami ünnepség napján ingyenkoncertet ad Budapesten. A Multimédiánál kedd délelőtt megerősítették a napilap cikkében foglaltakat, hangsúlyozva, hogy a lapban közölteknél többet ők sem tudnak az ügyről nyilatkozni. A napilap többek között megírta: Hegedűs László, a Multimédia vezetője már meg is állapodott a világsztárral, így John érkezése már biztosra vehető.

Hegedűs: csak puhatolóznak Eltonnál

Elton John
Kedden kora délután azonban Hegedűs László az Index érdeklődésére már cáfolta, hogy megállapodtak volna Elton Johnnal. Arra a felvetésünkre, hogy miért egyeztek meg a sztárral, mielőtt kiderült volna, ki nyeri a közbeszerzési eljárást, Hegedűs megismételte: nincs még megegyezés, puhatolózó tárgyalások azonban zajlanak, méghozzá a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából.

Hegedűs hangsúlyozta, hogy a pályázatnak, illetve Elton John esetleges budapesti koncertjének nincsen köze egymáshoz, a Multimédia által készített büdzsében így nem is szerepel a világsztár gázsija. Hegedűs ugyanakkor elismerte, hogy a kancellária megbízásából kezdték meg már az eredményhirdetés előtt a tárgyalásokat.

Nyolcvan százalék, hogy jön Elton

Gál J. Zoltán kormányszóvivő időhiánnyal magyarázta, hogy a közbeszerzési pályázat eredményhirdetése előtt részfeladatot adtak a végül nyertes Multimédiának. Ugyanakkor azt állította, a lehető legolcsóbb megoldást választották, mivel a beérkezett ajánlatok közül a Multimédiáé volt a legkedvezőbb. Gál J. szerint egy hasonló nagyságrendű rendezvény szervezése normális körülmények között egy év alatt, nem pedig néhány hét alatt történik.

Elton John esetleges budapesti fellépéséről a kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy nyolcvan százaléknyi esély van arra, hogy az ő fellépésével záruljon az idei Szent István-ünnep. Leszögezte ugyanakkor, hogy a világsztár fellépését nem az adófizetők pénzéből fizetik majd, hanem szponzorok adják össze a tetemes összeget.

Légiparádé és körpanorámás tűzijáték

Gál kedd délután az MTI-nek nyilatkozva már tényként közölte Elton John koncertjét. Ismertetése szerint Budapesten egész napos családi programok várják az érdeklődőket. Délelőtt látványos légiparádét rendeznek többek között Bessenyei Péter műrepülő részvételével, a Roosevelt téren a Nemzeti Filharmonikusok nagyszabású komolyzenei koncertet adnak, este pedig úgynevezett körparonámás, a város szinte minden pontjáról látható tűzijátékot rendeznek. Az RTL Klub Híradója szerint a látványosság nem lesz olcsóbb: akárcsak tavaly, az idén is körülbelül 250 millió forintba kerül majd.

A rendező Multimédia Concerts Kft. vállalta, hogy a Gellért-hegyről és egyéb helyszínekről fellőtt tűzijáték-petárdák nyújtotta látványt az erre az alkalomra írt zenekompozíció és fényjáték egészíti ki.